Ga naar Content

Ouders starten petitie tegen vierdaagse schoolweek in Zaanstad

Na de herfstvakantie begint een aantal basisscholen in de Zaanstreek met de vierdaagse schoolweek. De oorzaak: te weinig leraren. Ouders pikken dit niet en zijn nu een petitie gestart.

"Dit is onacceptabel," zegt Richard Hoquee. "Deze kinderen zijn de toekomstige dokters en ict'ers van Nederland, die verdienen goed onderwijs." Hij begon een petitie tegen de vierdaagse schoolweek. "De stem van ouders moet gehoord worden."

Lees ook: Drastisch besluit door lerarentekort: Zaanstad komt met vierdaagse schoolweek

Hij is bang voor de effecten op de lange termijn. "Dit is schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen. En daarnaast zijn de ouders de dupe, die moeten opvang regelen en wellicht meer thuisonderwijs gaan geven." 

Rijk land
Boudewijn van Weert ondertekende de petitie als een van de eersten. "Ik vind het erg zorgwekkend dat dit in een rijk land als Nederland gebeurt. Dit moeten we toch kunnen oplossen met elkaar? Niet alleen op de scholen, maar ook op politiek niveau."

Lees ook: Zaanse basisschool negeert waarschuwing minister en voert vierdaagse schoolweek in

De kinderen van beide vaders hebben nog niet te maken met de noodmaatregel. Toch willen ze juist nu aan de bel trekken. "Het is een hellend vlak. Als we dit accepteren, zal de vierdaagse schoolweek wellicht vaker worden ingevoerd, terwijl het geen echte oplossing is," aldus Boudewijn.

Leegloop Zaanstreek
Richard is ook bang voor de negatieve gevolgen voor de Zaanstreek. "Jonge gezinnen zullen zich misschien elders vestigen als ze zien dat hier een vierdaagse schoolweek dreigt. Dat is niet goed voor het imago van onze regio."

Lees ook: Lerarentekort: school in Zaandam stapt tijdelijk over op 4-daagse schoolweek

Richard benadrukt dat ze graag willen meedenken over een oplossing. "Volgende week zitten we met de wethouder om tafel om dit te bespreken. Dit moet echt anders!"

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder maakte over de vierdaagse schoolweek:

Vierdaagse schoolweek Zaanstad komt er zeker - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: