Lawrence Cherono wint Amsterdam marathon in nieuw parcoursrecord

Lawrence Cherono, de winnaar van de Amsterdam marathon van vorig jaar, pakte ook dit jaar de titel en hij verbeterde zondag voor het tweede jaar op rij het parcoursrecord, dat nu op 2.04,06 staat. Nog nooit werd in Nederland zo'n snelle marathon gelopen. Ook de nummers twee en drie liepen in de 2.04. Michel Butter pakte de Nederlandse titel in 2.17,16. Tadele Bekele won de race bij de vrouwen. Ook voor haar was dat de tweede keer op rij.

De gedoodverfde winnaar, de Ethiopiër Kenenisa Bekele, moest na ruim dertig kilometer de kopgroep laten gaan. Bekele had de beste tijd achter zijn naam staan van het deelnemersveld met 2.03,03, maar hij greep af en toe naar zijn zij en moest de kopgroep laten gaan.

De lopers hadden door een versnelling tussen de vijf en tien kilometer een voorsprong genomen op het oude parcoursrecord van 2.05,09 en die voorsprong werd steeds groter. Dat de eerste twee hazen al eerder dan gepland af moesten haken deerde de kopgroep niet.

Kopgroep van drie
Zoals altijd dunde de kopgroep langzaam maar zeker uit tot er drie lopers over bleven: de Kenianen Lawrence Cherono en Solomon Deksisa, en de Ethiopiër Mule Wasihun. Bij het indraaien van het Vondelpark moest Deksisa afhaken. Cherono voerde vervolgens, net als vorig jaar, in het Vondelpark een tempoversnelling door, waardoor hij als eerste het Olympisch Stadion indraaide en naar de tijd van 2.04.06 liep. Vooraf had Cherono gezegd dat hij 2.04,30 wilde lopen, maar hij verbeterde zijn oude parcoursrecord dus met meer dan een minuut.

De tweede plaats was voor Mule Washihun in 2.04,37 en Solomon Deksisa pakte de derde plek in 2.04,40. "Het weer was goed dit jaar, niet te veel wind", zei winnaar Cherono. "Ik hoop volgend jaar weer terug te komen."

Nederlandse titel
De Nederlandse titel ging naar Michel Butter in 2.17,16. Edwin de Vries werd tweede in 2.17,23 en Gert Jan Wassink pakte het brons in 2.18,44. Ronald Schröer liep lang voor het groepje met Michel Butter uit, moest in de Watergraafsmeer met kramp afhaken, maar liep de race wel uit. De atleet uit Bakkum eindigde op de vierde plaats.

Titel bij de vrouwen
Bij de vrouwen was er geen nieuw parcoursrecord, hoewel ook de vrouwen lang onder de tijd van het record liepen. De titel ging, net als vorig jaar, naar de Ethiopische Tadelech Bekele in 2.23,13. Haar landgenote Azmera Gebru werd tweede.

De Nederlandse titel ging voor de derde keer naar de 46-jarige Miranda Boonstra in een officieuze tijd van 2.42,06.