Ga naar Content
Noordkop & Texel

Geluidsonderzoek in de Noordzee: hebben zeehonden en dolfijnen last van ons lawaai?

20 oktober 2018, 12.46 uur · Aangepast 20 oktober 2018, 13.02 uur
Door: · Foto: Eneco, Mark Barto, NH Nieuws

'Onze' zee wordt onderzocht. Nederland gaat samen met andere landen rond de Noordzee onderzoek doen naar de effecten van onderwatergeluid op het leven in de zee. Rijkswaterstaat heeft ten westen van Texel het eerste geluid-meetstation te water gelaten.

Het meetstation bestaat uit een meetboei met daaraan een onderwatermicrofoon (hydrofoon) en opname-apparatuur. De boei is 30 kilometer uit de kust afgezonken en door een drijver komt de hydrofoon een paar meter boven de bodem te hangen. De hydrofoon meet een maand alle geluiden in het water. Daarna wordt de opnameapparatuur opgehaald om te worden uitgelezen.

Mensengeluiden
Zeedieren, zoals zeehonden, dolfijnen en bruinvissen zijn voor hun voedselvoorziening en voor communicatie afhankelijk van geluid. Het geluid dat door mensen wordt veroorzaakt, kan zeedieren nadelig beïnvloeden.

Lees ook: Deze bijzondere zeedieren werden deze week in Noord-Holland gevonden

De metingen zijn volgens Rijkswaterstaat een eerste stap om de omvang van die effecten op zeedieren en de rol van onderwatergeluid in het geheel van alle milieueffecten op de Noordzee te bepalen. De eerste resultaten zijn naar verwachting eind van dit jaar bekend.

De Noordzee barst van de bijzondere dieren. Van walvissen tot een zeldzame octopus: deze week werden er maar liefst vier gespot of gevonden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!