Ga naar Content
Sport

Volleybalsters grijpen naast medailles bij WK

20 oktober 2018, 11.47 uur · Aangepast 20 oktober 2018, 12.02 uur
Door: · Foto: FIVB

De Nederlandse vrouwen volleybalploeg heeft de strijd om het brons bij het WK met 3-0 verloren van China (22-25, 19-25, 14-25). Die eindklassering is het beste resultaat ooit op een WK. Toch zal bij de speelsters vooral teleurstelling overheersen na drie mooie weken. Het grote doel was een medaille.

Het was ook de vraag of de ploeg van Jamie Morisson zich weer op zou kunnen laden na het verlies gisteren tegen Servië in de halve finale. De Oranjevrouwen waren hevig teleurgesteld na die wedstrijd en 24 uur later stond het duel tegen China om het brons al weer op het programma.

Lees ook: Volleybalsters Servië te sterk voor Oranje op WK

De service, normaal een sterk punt bij Oranje, kwam niet uit te verf tegen China en de tegenstander was beter in het blokkeren. Oranje-sterspeelster Lonneke Sloetjes kon niet voldoende in stelling worden gebracht. Ze kwam uiteindelijk tot 13 punten. Bij China excelleerde de pas achttienjarige Yingying Li met 16 punten.

Veerkracht
Veerkracht was lang het toverwoord bij Oranje op het WK in Japan. Hoogtepunt was de zege op wereldkampioen Verenigde Staten (3-2), na een achterstand van 2-0. Ook in de verloren halve finale tegen Servië (1-3) kwam Nederland een paar keer terug uit bijna kansloze positie.

Krachtsverschil te groot
Maar China liet zich na de verloren halve-eindstrijd tegen Italië (2-3) niet nog een keer verrassen. Nederland kwam in de eerste set twee keer terug van een achterstand van drie punten. Na een gelijke stand van 22-22 sloeg de olympisch kampioen alsnog toe (25-22). Oranje slaagde er niet in om de tweede set spannend te maken (25-19). Ook in de verloren derde set was het krachtsverschil tussen beide ploegen heel groot: 25-14.

Vierde
Nederland verloor de laatste drie wedstrijden op het WK en eindigde op de meest ondankbare plaats: vierde. De ploeg speelde in de poule van de Final Six ook al tegen China. Toen werd met 3-1 verloren.

Lees ook: Volleybalsters treffen Servië in halve finale na verlies van China

Oranje reikte twee jaar geleden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro eveneens tot de halve finales. Ook toen wonnen de volleybalsters geen medaille en werden ze vierde.

Hoop voor OS 2020
Hoopgevend is dat Nederland twee jaar voor de Olympische Spelen dicht bij het niveau van de allerbeste ploegen van de wereld zit. De Amerikaanse bondscoach Morrison heeft zijn speelsters ook leren knokken. Zijn tweejarige contract loopt begin volgend jaar af en het is nog niet duidelijk of een optie voor nog eens twee jaar wordt gelicht.

Bovendien miste de ploeg nog een paar belangrijke speelsters door blessures, zoals het grote Amsterdamse talent Nika Daalderop.