Ga naar Content
Haarlem

Haarlem koopt boerderij, maar komst verslaafdenopvang nog niet zeker

19 oktober 2018, 08.56 uur · Aangepast 19 oktober 2018, 09.17 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Na een heftig debat heeft Haarlem toch de vervallen boerderij aan de rand van Haarlem-Oost gekocht, maar het is nog niet zeker dat er een verslaafdenopvang komt.

Wethouder Jur Botter van Haarlem overleefde gisteravond in de gemeenteraad een motie van afkeuring. Hij zou doelbewust de raad niet op tijd en niet volledig hebben geïnformeerd over dat hij er een verslaafdenopvang zou willen vestigen.

Lees ook: Groeiend verzet tegen verslaafdenopvang in Haarlems weiland

De kleinere oppositiepartijen van Haarlem vinden het niet kunnen dat de wethouder zonder de raad in te lichten in januari dit jaar al een makelaar inschakelde om meer dan acht ton te bieden voor de boerderij, omdat het een geschikte locatie zou zijn voor een Domus+ vestiging. Hier zouden verslaafden opgevangen worden met een verstandelijke beperking, die niet meer kunnen afkicken. 

Lees ook: Haarlemse wethouder over protest buren verslaafdenopvang: "Angst is slechte raadgever"

Vooral dat het plan al redelijk duidelijk was vóór de verkiezingen in maart, vonden de SP, Jouw Haarlem, Partij Otten, Hart voor Haarlem en Trots Haarlem niet juist. 

Voor de bühne mocht de wethouder de boerderij alleen aankopen zonder de 'pretentie om er een Domus+ te realiseren'. Dat moet nog goed onderzocht worden in samenspraak met de buurt. Maar de coalitie heeft al duidelijk laten weten dat ze zich sterk willen maken voor deze kwetsbare groep Haarlemmers. En dat ze deze kans op een goede locatie voor een Domus+ niet willen laten glippen.