Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Omwonenden Coenbrug meten meer fijnstof dan Rijkswaterstaat: "Muurtjes houden het niet tegen"

19 oktober 2018, 06.43 uur · Aangepast 19 oktober 2018, 08.27 uur

Al bijna een jaar meten omwonenden van de Coenbrug (A8) met de gemeente Zaanstad en de GGD Amsterdam de luchtkwaliteit. "Het is veel smeriger dan gedacht", zegt David Sluis. Uit hun laatste metingen blijkt dat de concentratie fijnstof in de lucht dertig procent hoger ligt dan gedacht.

Jaap Ram woont naast de A8 en staat vandaag weer zijn bootje te poetsen: het witte dek zit vol zwarte deeltjes "Fijnstof", zegt hij gedecideerd. "Die lage geluidsmuurtjes houden dat echt niet tegen."

Lees ook: Buurtbewoners Coenbrug genieten dankzij werkzaamheden 'eindelijk' van rust

Jaap baalt behoorlijk van de geluidsoverlast, de stankoverlast en de vervuiling die de A8 oplevert. Aan weggaan denkt hij niet, want hij woont naar eigen zeggen prachtig naast de Zaan. Bovendien is de oplossing eenvoudig, vindt hij. "Langzamer rijden zorgt ook voor minder vervuiling."

'Metingen binnen de norm'
Maar zo simpel is het niet: volgens Rijkswaterstaat vallen de resultaten van lucht- en geluidsmetingen binnen de norm. De wegbeheerder ziet daarom geen reden om de maximumsnelheid op de A8 te verlagen. Wel zal er in de toekomst zogenaamd 'stil asfalt' op de weg worden neergelegd, maar omwonenden nemen daar geen genoegen mee.

Ook Milieudefensie maakt zich zorgen om het gebied. "Er gaan in Nederland ieder jaar gemiddeld 12.000 mensen vroegtijdig dood door luchtvervuiling", laat Woordvoerder Anne Knol Weten. Als de snelheid verlaagd wordt, zou dat volgens onderzoek eenderde luchtvervuiling schelen. "Dan ligt de prioriteit verkeerd als je kiest voor dat beetje harder rijden."

80 km/u
Met opgehangen buisjes waarin het fijnstof wordt opgevangen, willen omwonenden laten zien dat de de norm wél wordt overschreden, om zo Rijkswaterstaat ervan te overtuigen de maximumsnelheid terug te brengen naar 80 km/u.

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Smart mobility en infrastructuur'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over een 'Smart mobility en infrastructuur'.

NH Nieuws