Haarlem

NL
V

Dode haai aangespoeld voor kust Zandvoort

17 oktober 2018, 10.30 uur · Aangepast 18 oktober 2018, 06.54 uur · Foto: Bart Seubring

Een haai is gisteren aangespoeld bij de kust van Zandvoort. Het dier was op dat moment al overleden.

Het gaat volgens een medewerker van Ecomare om een gladde haai, ook wel 'gewone toonhaai' genoemd. De dieren kunnen ongeveer 165 centimeter lang worden.

De haai bij Zandvoort, vermoedelijk een vrouwtje, werd gevonden ter hoogte van de watertoren. Volgens een fotograaf lag het dier er enkele uren na de vondst nog.

Lees ook: Gave hondshaai aangespoeld op Texel: "Meestal weten meeuwen er wel raad mee"

Het Reddingsteam Zeedieren bevestigt een melding te hebben gekregen over de haai. "Wij hadden op dat moment niemand ter beschikking. Omdat de haai al dood was, gaven we er minder priorioteit aan. Uiteindelijk is de haai door een andere instantie opgehaald."

Maar welke instantie zich dan precies over de overleden haai heeft ontfermd, blijft nog onduidelijk. "Meestal gaat de haai naar een onderzoekscentrum. Daar willen ze dan het DNA van de haai onderzoeken, of ze doen dat voor nadere determinatie", vertelt een woordvoerder van kennisorganisatie Ravon. 

Komt regelmatig voor
De gladde haai zou regelmatig voorkomen in de Noordzee. "Er spoelen ook wel vaker haaien aan in Nederland. Vooral hondshaaien, maar ook wel eens deze soort."

Zo werd er op 2 augustus een levende haai gevonden aan de kust bij Terschelling, vertelt een woordvoeder van SOS Dolfijn. "Maar het gebeurt zeker niet dagelijks."

Badgasten hoeven dan ook niet te vrezen voor de haai. Zelfs als je er een tegenkomt, is dat in principe niet gevaarlijk. "Je hebt absoluut niks te vrezen van deze haaien. Ze hebben amper tanden", vertelt de zegsman van Ravon. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Bart Seubring