Ga naar Content

Veteranen zijn op weg naar de Invictus Games: "We zijn er klaar voor"

Een stel oud-militairen werd vandaag op Schiphol uitgezwaaid door familie en vrienden. De veteranen doen mee aan de Invictus Games, het jaarlijkse en internationale sportevenement voor gewond geraakte militairen, dat dit jaar in het Australische Sydney wordt gehouden. Noord-Hollanders Rahmon, Marc en Jeffrey hebben er zin in.

Ze werken er aan hun herstel en genieten van het samenzijn met lotgenoten, maar de oud-militairen maken er geen geheim van dat ze ook voor de winst gaan. Omdat het rolstoelbasketbalteam tijdens de vorige editie in de finale van Amerika verloor, azen ze nu op revanche. "Het zou fantastisch zijn als het dezelfde finale als vorig jaar wordt", zegt Marc, "maar met een iets ander uiteinde."

Tijdens de Invictus Games staan net als bij de Olympische Spelen uiteenlopende disciplines op het programma. Verschil is het deelnemersveld, dat uitsluitend bestaat uit oud-militairen die lichamelijk of geestelijk letsel hebben opgelopen. Tijdens de wedstrijden strijden ze tegen elkaar, maar boeken ook graag overwinningen op zichzelf. Ze gaan het mentale gevecht met zichzelf aan en ze proberen er sterker uit te komen.

Lees ook: Jeffrey hoopt negen jaar na militair ongeluk zijn handicap eindelijk te accepteren

Jeffrey Vroegop uit Purmerend raakte negen jaar geleden gewond tijdens zijn eerste militaire missie en heeft het daar nog steeds moeilijk mee. "Ik hoop dat er een Jeffrey terugkomt die z'n handicap toch wat meer accepteert", besluit hij. 

Bekijk hieronder de indrukwekkende verhalen van Marc en Jeffrey.

Levenslang door vergissing - NH Nieuws

Invictus Games - De lange weg van acceptatie - NH Nieuws

Foto: NH Nieuws