De in Grootschermer opgegroeide De Jongh ging maandagochtend in de buurt van Girona een ritje gaan maken op zijn racefiets, maar was aan het einde de ochtend onbereikbaar. Zijn vrouw schakelde daarop de politie in, die hem na enige tijd buiten bewustzijn vond. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij weer bij bewustzijn kwam. Hij kan zich niets herinneren van het ongeluk.

De Spaanse politie onderzoekt nog wat er precies met De Jongh is gebeurd en of hij mogelijk is aangereden. Op de plek waar hij werd gevonden werden wel remsporen aangetroffen. Volgens correspondent Edwin Winkels van de NOS waren de wegen in het gebied nat door de hevige regenval vanwege orkaan Leslie.

Lees ook: Geen blijvende schade voor oud-wielrenner Steven de Jongh na val in ravijn

De Jongh kon worden gevonden doordat hij gebruik maakt van de app strava, waarop te volgen is welke route iemand fietst. De app stopte vlak bij de plek waar hij is gevonden. Renner Robert Gesink, die meezocht mee naar de ploegleider onderstreepte op Twitter het belang van de app. "Mensen, zorg ervoor dat je geliefden je altijd kunnen vinden. Strava wees ons in de goede richting", aldus de renner.