Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse bieb ontruimd na vrijkomen asbest

16 oktober 2018, 15.12 uur · Aangepast 16 oktober 2018, 18.13 uur
Door: · Foto: Jane Darnell

Haarlemse boekenwurmen die op dinsdagmiddag steevast een nieuwe lading boeken uitzoeken bij de bibliotheek in het Haarlemse centrum komen vandaag van een koude kermis thuis. Omdat er bij het pand asbest is vrijgekomen, is de bieb voor onbepaalde tijd dicht.

Dat meldt de bibliotheek in de Gasthuisstraat in een bericht op haar website. "Door bouwwerkzaamheden is het nodig dat we onverwacht hebben moeten sluiten voor bezoekers."

Lees ook: Asbest vrijgekomen bij project Noordzeekanaal in IJmuiden

Het asbest is eerder vandaag vrijgekomen tijdens boorwerkzaamheden bij de hoofdingang. Dat gebeurde toen een aannemer een gat boorde om een 'verbetering aan de brandmeldinstallatie' door te voeren, zo laat directeur Roxane van Acker van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland aan NH Nieuws weten.  

"De boorwerkzaamheden waren in opdracht van de gemeente Haarlem, de eigenaar van het pand", vertelt Van Acker. Het asbest werd direct na het vrijkomen ontdekt. "Iemand van de aannemer zag iets geks."

Natte dweil
Volgens de directeur heeft de aannemer 'adequaat gereageerd', door een natte dweil te pakken en daarmee verdere verspreiding van de vrijgekomen asbestvezels te voorkomen. Toen een expert had vastgesteld dat het inderdaad om asbest ging, is besloten het pand te ontruimen.

De 150 à 200 bezoekers die binnen waren, werd vervolgens onder meer via de omroepinstallatie gevraagd het pand te verlaten. "Het was druk, maar de ontruiming verliep rustig", vertelt de directeur. "Maar het is wel ontzettend vervelend, ook omdat we nog niet weten hoe groot het risico is." Op dit moment onderzoeken experts hoeveel asbest is vrijgekomen en waar het precies is terechtgekomen. 

Boeken
Wie nog boeken in de kast heeft staan die uiterlijk vandaag moeten worden ingeleverd, kan rekenen op een coulanceregeling. "Die boetes worden kwijtgescholden", benadrukt Van Acker. Ze verwacht dat de bieb morgen of overmorgen weer opengaat. "Dat hangt af van wat er wordt gevonden."

Boekenwurmen die niet kunnen wachten tot het filiaal weer opengaat, verwijst de directeur door naar andere filialen in Haarlem-Noord, -Oost, Schalkwijk, Bloemendaal en Heemstede.