Ga naar Content
Amsterdam

Thijs redt bewusteloze man van snelweg: "Hij zat schuimbekkend achter het stuur"

15 oktober 2018, 17.44 uur · Aangepast 15 oktober 2018, 18.21 uur
Door: · Foto: Politie Team Hoofdwegen Amsterdam/Facebook

Thijs Schram was een van de automobilisten die vanochtend heldhaftig ingreep op de A10 in Amsterdam, toen een onwel geraakte bestuurder heen en weer slingerde over de snelweg. Amper bijgekomen van de schrik doet hij zijn verhaal aan NH Nieuws.

De 41-jarige Tuitjenhorner was onderweg naar zijn werk toen hij op de A5, net na de Coentunnel op de A10, een auto heen en weer zag slingeren over de weg. "'Wat is dat nou voor een debiel', dacht ik nog. 'Daar heb je weer zo'n verkeersaso'", vertelt Schram. 

Toen hij de zwarte Peugeot passeerde, zag Schram gelijk dat het mis was. "De bestuurder zat schuimbekkend achter het stuur, met zijn hoofd tegen het zijraam. Ik wist niet wat ik zag."

Lees ook: Heldendaad op A10: automobilisten rijden bewusteloze man klem

Remmen
Het voertuig begon weer te slingeren en ramde rechts de vangrail en knalde daarna op een Volkswagen Polo die ervoor reed. "De bestuurder van de Polo - held! - begon te remmen en daardoor kwam de auto tot stilstand", vertelt Schram, die vervolgens gelijk uit zijn auto sprong en het portier open probeerde te maken.

Deze was echter vergrendeld, dus pakte hij een sleepkabel uit zijn auto en sloeg een zijraampje in. "Ik kroop over de achterbank en zag al gelijk een maxi cosi liggen. 'Dit meen je niet', dacht ik. Daarna ben ik over de bestuurder gekropen om de motor af te zetten. Hij zag er heel slecht uit."

Grauw
Schram: "Zijn ogen waren helemaal weggedraaid, hij zag heel grauw en het schuim kwam uit zijn mond. 'Deze man gaat hier toch niet gewoon overlijden?', dacht ik. Gelukkig waren de hulpdiensten er heel snel."

Uit de kofferbak van de Peugeot pakte hij een gevarendriehoek en zag een oranje hesje liggen, met de bedrijfsnaam erop van waar het slachtoffer werkt. De Tuitjenhorner besloot om ze te bellen en het verhaal te vertellen. "Ze schrokken zich helemaal wild natuurlijk."

Pasgeboren baby
Een paar uur later kreeg Schram goed nieuws van de directeur van het bedrijf waar het slachtoffer werkte. "Hij is weer thuis en het gaat goed met hem. Hij en zijn vrouw hebben een paar weken geleden voor het eerst een kind gekregen en ze zijn mij en de anderen die hielpen erg dankbaar. Ze willen erg graag met mij in contact komen om mij te bedanken."

En daar staat de 'snelwegheld' zeker voor open: "Het laatste wat ik van hem heb gezien was nou niet bepaald fraai, dus ik zou hem heel graag met een glimlach en met zijn pasgeboren baby in zijn armen willen zien."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!