Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Zeldzame bultrug-walvis opnieuw gespot in Noordzee

15 oktober 2018, 15.17 uur · Foto: Mark Bos

De bultrug-walvis die gisteren werd gespot bij de kust van Texel lijkt zich goed op zijn gemak te voelen in het zeewater rond het waddeneiland. Vanmorgen werd hij opnieuw gespot. Volgens SOS Dolfijn bestaat de kans dat hij nog een paar dagen langer blijft.

De gigantische bultrug werd opnieuw gezien in de buurt van strandpaal 15 bij Westerslag. Ook vanmiddag melden meerdere mensen hem gezien te hebben. Volgens getuigen maakt hij zelfs een mooie sprong.

Lees ook: Vogelaars leggen imposante bultrug-walvis vast op camera: "Echt heel indrukwekkend"

Volgens Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn, het opvang- en expertisecentrum voor walvisachtigen in de Noordzee, is het niet ongebruikelijk dat de walvis wat langer op dezelfde locatie blijft rondhangen. "Ze zijn nu bezig met hun migratietocht richting de evenaar. Als ze onderweg op een rustige plek komen met veel vis, dan blijven ze daar graag een paar dagen extra."

Of het warme weer van afgelopen weekend een rol speelt met het langer aanwezig zijn van de bultrug, durft Van de Berg niet te zeggen. Al erkent ze: "Met deze temperaturen zou hij mogelijk minder de neiging hebben water met een warmer klimaat op te zoeken."

Dat bultruggen graag een paar dagen langer langer op een plek blijven was ook te zien bij de walvis die vorig jaar vijf dagen bivakkeerde in de haven van Den Helder.

Wil je zelf de bultvis bekijken?
Omdat bultrug-walvissen meestal een paar dagen op dezelfde plek blijven rondhangen is er een goede kans dat de bultrug vanaf Texel met eigen ogen te zien is.

Van den Berg snapt het heel goed als mensen het dier zelf willen bewonderen, maar geeft wel wat tips mee. "Mensen mogen gerust gaan kijken, maar doe het wel vanaf het strand." Ze adviseert mensen om niet op een boot te gaan zoeken naar de bultrug: het beest kan namelijk met één tik een gat in de boot slaan.

Dat merkten deze onderzoekers begin deze maand in Canada: 

Verdwalen
Ten tweede kunnen boten ook zorgen voor een onveilige situatie voor de bultrug. "Deze dieren navigeren zich namelijk met de hulp van geluid. De herrie van motorboten kunnen zorgen dat ze verdwaald raken en te dicht bij de kust komen."

Daarom, besluit Van den Berg: "Ga vooral naar Texel, maar neem een goede verrekijker mee. Als je een beetje geluk hebt maakt hij zelfs een sprongetje."

Gisteren trok de bultrug al veel bekijks:

"Hij kwam bang!, zo uit het water opduiken" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Mark Bos