Ga naar Content
Noord-Holland

Klimaatvoordelen duurzaam bosbeheer vallen tegen

15 oktober 2018, 10.32 uur · Aangepast 15 oktober 2018, 11.25 uur
Door: · Foto: Shutterstock

Het duurzaam beheren van de Europese bossen heeft amper invloed op het klimaat in Europa en draagt dan ook niet sterk bij aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek, waar ook ecologen van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) aan meewerkten.

Door middel van een verbeterd computermodel konden de onderzoekers berekenen hoeveel koolstof, energie en water wordt vastgehouden en vrijgegeven bij het beheren van de bossen in Europa. Duurzaam bosbeheer kan de opwarming van de aarde vertragen, doordat daarmee CO2 uit de atmosfeer wordt gehaald.

De onderzoekers berekenden dat koolstofgericht bosbeheer 7 petagram koolstof uit de atmosfeer kan verwijderen tot het jaar 2100. Veranderingen in de lage atmosfeer als gevolg van dat beheer zouden de bijbehorende temperatuurdaling echter weer compenseren.

Duurzaam bosbeheer geen oplossing
Duurzaam bosbeheer blijkt geen snelle en goedkope oplossing om de Parijse klimaatdoelen te halen, want ook een alternatief als loofbossen levert om verschillende redenen weinig resultaat op. De onderzoekers denken dat het beter is om het bosbeheer te richten op wat onvermijdelijk komen gaat: de verdere opwarming van de aarde.

"Onze resultaten wijzen erop dat de voornaamste rol van bosbeheer in Europa in de komende decennia niet het beschermen van het klimaat zal zijn, maar het afstemmen van de bosbedekking op het toekomstige klimaat om de houtvoorziening op peil te houden," zegt Sebastiaan Luyssaert van de VU. Ook moet bosbeheer schade door bosbranden, stormen en zomerdroogtes zien te voorkomen, aldus Luyssaert.