Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Utopia kijken met een jointje erbij: Zaanse gevangenis niet de enige met misstanden

15 oktober 2018, 07.01 uur · Aangepast 15 oktober 2018, 07.43 uur
Door: · Foto: Shutterstock

De gevangenis in Zaanstad is niet de enige waar misstanden voorkomen. Bij gevangenissen in de provincie Utrecht en Zuid-Holland zouden gedetineerden onder meer drank en drugs bestellen bij bewaarders.

Dit vertellen anonieme oud-gevangenen aan De Telegraaf. Het zou gaan om een gevangenis in Nieuwegein en Alphen aan den Rijn. 

Lees ook: Uitgelekte video uit Zaanse gevangenis: 'Feesten, blowen en drinken'

Lampensmokkel
De spullen worden in lampen binnengesmokkeld. Een gevangene die verdacht wordt van liquidaties kreeg volgens de krant van handlangers smokkelwaar toegegooid over de gevangenismuur, zonder dat bewakers iets in de gaten hadden. Ook zouden gevangenen onderling mobiele telefoons met onbeperkte bel- en databundels verkopen.

Lees ook: Geschokte reacties om gevangenisvideo Zaanstad: "Als je niet ingrijpt, vallen er doden"

Utopia
Een ex-gedetineerde vertelt in de krant dat hij de gevangenis in Alphen aan den Rijn 'erg gezellig' vond. "In de groepscellen in Alphen keken we samen naar Utopia en dan werd er volop geblowd of sterke drank genuttigd. Geen bewaarder die er wat van zei."

De Telegraaf publiceerde vorige week foto's en videobeelden van feestende gedetineerden in Zaanstad. De beelden, waarop ook drugs te zien zijn, waren vermoedelijk door de gevangenen zelf gemaakt en naar vrienden en familie gestuurd.