Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam kan straatklinkers hergebruiken door speciale machine

11 oktober 2018, 14.21 uur · Aangepast 11 oktober 2018, 14.55 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De gemeente Amsterdam heeft een manier gevonden om oude straatklinkers te hergebruiken met een speciale machine. Die staat in Westpoort en reinigt, sorteert en stapelt de klinkers, waarna stratenmakers mechanisch kunnen bestraten. Uit een proef blijkt dat stratenmakers 75 procent van de klinkers nog een keer kunnen gebruiken.

Bij werkzaamheden in Amsterdam wordt jaarlijks 100.000 vierkante meter aan klinkers vervangen. Eerder haalden de aannemers de oude klinkers weg, maar sinds het einde van vorig jaar heeft de gemeente de beschikking over de machine.

Bekijk hier hoe de machine werkt:

Speciale machine voor straatklinkers - NH Nieuws

Als de gemeente 75 procent nogmaals gebruikt, bespaart zij 750.000 euro per jaar. Bovendien leidt dit jaarlijks tot een CO2-reductie van 4.000 ton. Dat komt overeen met de CO2-uitstoot van 500 huishoudens.

Wethouder Marieke van Doorninck van Duurzaamheid: "We zijn als gemeente blij dat we door kunnen gaan met deze duurzame oplossing. De CO2-reductie en de kostenbesparing zijn belangrijke resultaten, maar ook de arbeidsomstandigheden voor de stratenmakers is verbeterd doordat de bestrating van de klinkers mechanisch kan worden uitgevoerd."