Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Donkere dagen zorgen voor meer criminaliteit

8 oktober 2018, 12.04 uur · Aangepast 8 oktober 2018, 15.31 uur
Door: · Foto: Shutterstock

In Nederland wordt ruim 60.000 keer per jaar ingebroken. Nu de dagen weer korter worden is de kans op woninginbraak groter. Vandaag begint de Week van de veiligheid om burgers te waarschuwen.

 
Pakkans laag
De Vereniging Eigen Huis meldt dat de pakkans bij woninginbraak laag is. De politie loste bijvoorbeeld in het jaar 2016 slechts 9,4 procent van de woninginbraken op. Op het totaal van ruim 60.000 inbraken zijn dat zo'n 6.000 opgehelderde zaken.  De meeste daders ontlopen hun straf, omdat agenten het bewijs niet rond krijgen. Misdadigers bekennen minder snel of beroepen zich op hun zwijgrecht. Het oplossingspercentage schommelt de laatste jaren tussen de 7 en 10 procent.

Even weg? Deur op slot!
Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit deuren en ramen. Ook al ga je maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Dat zijn twee van de tips waarmee de kans op woninginbraak kleiner wordt.

Kerntrekken
Een inbraakmethode die de laatste jaren sterk in opkomst is heet kerntrekken. Daarbij trekt een inbreker in een paar seconden een slot uit een deur. Er zijn inmiddels sloten op de markt met kerntrekbeveiliging die deze manier van inbreken onmogelijk maken.
 
Bijeenkomst met ex-inbreker
Gemeenten organiseren de komende tijd allerlei activiteiten om burgers te waarschuwen voor woninginbraak. In Alkmaar gaat ex-inbreker Evert Jansen op 29 oktober in Daalmeer/Koedijk en op 30 oktober in Alkmaar-Zuid op pad om de beveiliging van woningen te beoordelen. ’s Middags maakt hij foto’s van inbraakgevoelige situaties en dezelfde avond presenteert hij deze foto’s aan de bewoners van de wijk en geeft hij informatie over de werkwijze van inbrekers.
 
Wat vind jij?
Wat werkt volgens jou het beste om inbrekers het leven zuur te maken? Is er wel eens bij jou ingebroken? Is daar iemand voor gepakt en veroordeeld of niet? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].