Ga naar Content
Haarlem

Gelderse steun voor actie tegen verslaafdenopvang in Haarlem

4 oktober 2018, 17.07 uur · Aangepast 4 oktober 2018, 18.30 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

De buurtbewoners van de landelijke Nieuweweg in Haarlem-Oost krijgen vandaag steun van Gelderse dorpsbewoners in hun strijd tegen de plannen voor een verslaafdenopvang in een oude boerderij.

In Wehl en in Lunteren, waar ze met hetzelfde probleem kampen, is de maat vol na veel overlast. "Kinderen durven 's avonds niet meer alleen naar de sport toe", vertelt Ans Putman uit Wehl aan de Haarlemse raadsleden die er vanavond over praten.

Lees ook: Streekbuurt in Haarlem fel tegen daklozenopvang uit angst voor veiligheid

De directe buren én de bewoners uit de omliggende wijken in Haarlem-Oost zijn in actie gekomen tegen het voornemen van de gemeente om het Leger-des Heils te helpen met een locatie voor een zogenaamde Domus-Plus opvang. Hier worden voornamelijk verslaafden opgevangen die elders niet meer geholpen kunnen worden.

Plicht
Vaak zijn het oudere en licht verstandelijke beperkte mensen. De gemeente Haarlem ziet het als haar plicht om als grote stad een opvang voor deze doelgroep op te zetten en denkt dat ze in een rustig deel van de gemeente het best op zijn plek zijn. 

De bewoners van de Nieuweweg zijn juist bang dat de afgelegen, donkere locatie heel onveilig wordt. En ze worden daarin gesteund door verhalen uit de Gelderse dorpen Wehl en Lunteren:

Gelderse steun voor actie verslaafdenopvang Haarlem-Oost - NH Nieuws / Geja Sikma


De gemeenteraad van Doetinchem stemde negen jaar geleden in met de komst van de Domus-Plus opvang, waarbij harde afspraken gemaakt werden om overlast voor de dorpsbewoners van Wehl te voorkomen. Maar daar is volgens raadslid Ans Putman niets van terecht gekomen. 

"Wij dachten ook dat we goede afspraken konden maken" - NH Nieuws / Geja Sikma


Zowel de gemeente Doetinchem als Ede is ondertussen doordrongen van de escalerende situatie in Wehl en Lunteren. 

In Lunteren en Wehl wordt overlast rondom Domus Plus strak in de gaten gehouden - NH Nieuws / Geja Sikma


De commissie Ontwikkeling van de gemeente Haarlem bespreekt nu de aankoop van de boerderij aan de Nieuweweg. Hiervoor moet een krediet van 9 ton voor vrijgemaakt worden. Daarna wil het college van B&W pas een startnotitie maken om te bekijken of een verslaafdenopvang op deze plek geschikt is.