Ga naar Content
Haarlemmermeer

Kritiek op 'groen' luchtvaartplan: "Een plan met een klein groen strikje"

3 oktober 2018, 18.19 uur · Aangepast 3 oktober 2018, 18.37 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland heeft veel aan te merken op de plannen van Schiphol, KLM en 18 andere organisaties om de luchtvaart de komende jaren veel duurzamer te maken. De milieuclub baalt er van dat zij niet mee mochten werken aan de plannen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De doelstellingen werden vandaag op Schiphol gepresenteerd. Om ervoor te zorgen dat tot 2030 de CO2-uitstoot met 35 procent daalt, moeten luchtvaartmaatschappijen gaan werken aan duurzamere methodes voor routes naar Schiphol. Ook zouden de grote vervuilers met oude vliegtuigen meer luchthavengelden moeten gaan betalen, dan maatschappijen die schonere kisten gebruiken.

Lees ook: Luchtvaart presenteert groen plan: 'laat vervuiler betalen'

Bij de twintig deelnemende organisaties, zoals KLM, Schiphol, de TU Delft, VNO-NCW en de NS, zitten geen milieuorganisaties. "Ze hebben ons er bewust buitengehouden", zegt Sijas Akkerman van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

Groen strikje
Zouden de milieuorganisaties zoals die van Akkerman erbij hebben gezeten, dan hadden ze nog veel meer CO2-reductie in het plan laten opnemen. Volgens Akkerman zijn het nu doelstellingen met een "klein groen strikje".

De president-directeur van Schiphol, Dick Benschop, weerlegt de kritiek van Akkerman. Volgens de topman zijn het juist de milieuorganisaties die de luchtvaartsector hebben gevraagd om met een plan te komen. "Het ging nu om de vraag aan de sector: vertel nou wat je gaat doen en kom met een geloofwaardig plan", aldus Benschop.

Prachtige plaatjes
Geloofwaardig vindt Sijas Akkerman het plan niet: "Het is prachtig boek met prachtige plaatjes, maar ik ben niet onder de indruk. Onze waarschuwing is, ook aan de samenleving, om op te passen. Het zijn mooie woorden en mooie plaatjes, maar dit gaat niet tot de gewenste reductie leiden."

Kritiek van milieuorganisaties op 'groen' luchtvaartplan - NHNieuws/Doron Sajet