Noord-Holland

NL
V

De Peiling: 'Vaste lasten gaan volgend jaar 700 euro omhoog'

2 oktober 2018, 11.47 uur · Aangepast 2 oktober 2018, 11.59 uur · Foto: ANP

De vaste lasten stijgen flink volgend jaar. Huishoudens met drie personen zijn 700 euro meer kwijt aan gas en licht, huur en verzekeringen, berekende vergelijkingssite Pricewise. Alleenstaanden zijn 450 euro duurder uit.

Dik 10 procent
De verwachte kostenstijging van dik tien procent komt onder meer door de stijgende premie voor de ziektekostenverzekering. Daarnaast wil het kabinet de belasting op energieverbruik door huishoudens verhogen. De energierekening stijgt volgend jaar gemiddeld met 30 euro per maand.

Verzekeringen duurder
Niet alleen de ziektekostenverzekering wordt duurder volgend jaar. Pricewise verwacht dat ook autoverzekeringen en woonverzekeringen in prijs omhoog gaan. Dat komt omdat het aantal schadeclaims stijgt. Ook de kosten van bel- en internetabonnementen gaan omhoog.

Bezorgd
Hans de Kok, directeur van Pricewise, zegt bezorgd te zijn over de totale stijging van de vaste lasten. Hij vraagt zich af of er door het kabinet wel voldoende rekening mee is gehouden bij de beloofde koopkrachtstijging. "Het gaat om substantiële bedragen van honderden euro’s per jaar."

Wat denk jij?
Gun ons eens een blik in jouw huishoudportemonnee. Een flinke stijging van verzekeringspremies en je energierekening, maakt dat het leven onbetaalbaar of is dat nog wel op te hoesten?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].