Ga naar Content
West-Friesland

Westfriese Bedrijvengroep luidt noodklok over komst arbeidsmigranten

1 oktober 2018, 21.33 uur · Aangepast 3 oktober 2018, 09.13 uur
Door: · Foto: Shutterstock

De Westfriese Bedrijvengroep luidt de noodklok over de komst van arbeidsmigranten naar onze provincie. Dat is te lezen in een brief die is gestuurd naar de colleges van de zeven Westfriese gemeenten.

De Bedrijvengroep vraagt daarmee aandacht voor het feit dat het economische succes van de regio niet ten koste mag gaan van de 'gewone' regiobewoner die op zoek is naar een huis. 

De komst en uitbreiding van bedrijven als Google en Microsoft brengt met zich mee dat er veel werkgelegenheid is in de regio, maar dat heeft ook een keerzijde, aldus de Bedrijvengroep. "Bij de uitbreiding van Microsoft worden 1.300 tijdelijke werknemers met meer dan negen nationaliteiten verwacht. Deze toestroom heeft grote effecten op de woningmarkt in de regio. Nu al worden  volgens NVM Makelaarsvereniging Westfriesland woningen voor 1.600 tot 1.700 euro per maand verhuurd aan expats." 

Vakantiehuizen
En het is onmogelijk om al die mensen te huisvesten, wordt er gesteld. "De gemeente had als doel om tenminste 6.000 extra huisvestingsplaatsen te realiseren. Dat aantal is voor zover bekend nog niet gehaald."

Volgens de werkgroep zoeken woningzoekenden zelfs hun toevlucht tot vakantieparken. "De meeste vakantieparken worden al lang niet meer gebruikt voor de functie waartoe ze ooit zijn gerealiseerd. Veertig procent van deze recreatieverblijven wordt bewoond door starters en gezinnen omdat ze geen huurwoning kunnen vinden in de reguliere huurmarkt."