Ga naar Content
Amsterdam

Protesterende studenten bezetten Universiteit van Amsterdam: "We gaan voorlopig niet weg"

28 september 2018, 11.13 uur · Aangepast 28 september 2018, 12.44 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio

(AT5) Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezetten sinds vanmorgen het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat. Ze protesteren onder meer tegen het gebrek aan diversiteitsbeleid, het bezuinigingsbeleid van het kabinet en de enorme werkdruk op de universiteit.

De groep studenten gaat door het leven als Autonome Universiteit Postcolonial House (PCH). De studenten hebben de voordeur gebarriceerd met stoelen. Ze zijn van mening dat het College van Bestuur (CvB) van de UvA te weinig doet aan de situatie. "We hebben niet het idee dat het CvB en Den Haag ons helpt", zegt een woordvoerder van PCH.

Lees ook: Leraren voeren actie op het Malieveld: "Als ze niet luisteren gaan we een week staken"

De studenten zien vooral het diversiteitsbeleid als een ondergeschoven kindje. "We willen dat het CvB het diversiteitsrapport in zijn geheel invoert. We vinden dat de UvA nog steeds te wit is, vooral als je het vergelijkt met de Vrije Universiteit. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de posters die hangen op onze universiteit, zie je weinig diversiteit in de mensen."

'We gaan niet weg'
De protesterende studenten zijn niet van plan om het P.C. Hoofthuis te verlaten. "We gaan niet weg. Als de CvB ons zal uitzetten, zouden wij dat raar vinden. Dat gaat lijnrecht in tegen alles wat zij uitdragen. Alle andere studenten zijn vandaag gewoon welkom hier om te studeren."

Aangifte
De Universiteit van Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen de activisten die het P.C. Hoofthuis hebben bezet. Dat bevestigt de politie. De UvA geeft om 12.00 uur een persconferentie met de laatste stand van zaken.

Bekijk hieronder de livestream van AT5. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.