Ga naar Content
Alkmaar

Heiloo wacht met plaatsen minischermen op groen licht van Prorail

26 september 2018, 15.33 uur · Aangepast 26 september 2018, 16.00 uur
Door: · Foto: Uitkijkpost

Het college van de gemeente Heiloo kiest voor minischermen, een kleinere variant van geluidsschermen, langs de spoorlijn. Zij geeft daarbij gehoor aan de oproep van omwonenden en de raad om er alles aan te doen om deze optie mogelijk te maken.

Dat meldt mediapartner de Uitkijkpost. Het wachten is op onderzoeksresultaten van een pilot met minischermen in Hilversum dat ProRail eind december verwacht.

Ook lopen er verschillende onderzoeken om te kijken of minischermen überhaupt langs het spoor kunnen worden geplaatst. De minischermen zijn lager en staan dichter op het spoor. De impact op de omgeving is daardoor een stuk kleiner.

Lees ook: Bewoners langs spoor Heiloo vrezen geluidsscherm: ''Het dorp wordt verdeeld in oost en west''

Bewoners hebben in 2017 gekozen voor de schanskorfschermen. Deze variant kreeg met meer dan 50 procent de voorkeur boven schermen van beton, aluminium en kokosvezel. Voor minischermen kon toen nog niet worden gekozen in de enquête.

"Maximaal ingezet"
"Wij hebben ons maximaal ingezet om de optie minischermen op tafel te krijgen", zegt wethouder Rob Opdam. "Gevolg is wel dat wij de gebruikelijke vorm van participatie hebben moeten omgooien. Het is nu nog wachten op groen licht van Prorail."

Lees ook: Bijzondere proef van start: minischermen tegen geluidsoverlast

Van 27 september tot en met 8 november ligt het conceptsaneringsplan ter inzage in de hal van het gemeentehuis. Tijdens deze termijn kan iedereen schriftelijk of mondeling bezwaren indienen.