Ga naar Content
Amsterdam

Taakstraf vrachtwagenchauffeur voor ongeluk waar Celina (14) bij omkwam

25 september 2018, 14.16 uur · Aangepast 25 september 2018, 14.27 uur
Door: · Foto: AT5

(AT5) De vrachtwagenchauffeur die een dodelijk ongeval veroorzaakte op de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam in 2016, is vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ook wordt zijn rijbewijs voor een jaar ingetrokken. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). 

Van H. reed op 6 oktober 2016 vanaf de Beukenweg met zijn zandwagen de kruising met de Eerste Oosterparkstraat op, om vervolgens rechtsaf te slaan. De rechtbank oordeelt dat hij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Hij heeft bij het ingaan van de bocht onvoldoende gekeken of alle fietsers hem waren gepasseerd.

Lees ook: Moeder doodgereden Celina (14) doet oproep: "Wees strenger op rijgedrag"

Op hetzelfde moment wil de 14-jarige Celina rechtdoor fietsen, zij wordt niet gezien door de chauffeur. Het meisje kwam onder de vrachtwagen terecht en overleed ter plaatse. De man had het meisje op meerdere momenten kunnen zien fietsen. Ook heeft hij niet afgeremd voordat hij de bocht maakte, waardoor hij niet goed heeft kunnen kijken.

'Onbegrijpelijke houding'
De chauffeur houdt vol dat hij geen schuld heeft aan het ongeluk, maar voelt zich wel moreel verantwoordelijk. Ook heeft hij tijdens de rechtszaak aangegeven het nog altijd niet nodig te vinden om zijn spiegels goed af te stellen, terwijl uit onderzoek is gebleken dat deze niet volgens de regels staan afgesteld. 

Lees ook: 14-jarig meisje overleden na aanrijding met vrachtwagen

Hoewel deze verkeerde afstelling geen rol heeft gespeeld in het veroorzaken van het ongeval, vindt de rechtbank deze opstelling van de beroepschauffeur 'onbegrijpelijk en onverantwoordelijk'.

De rechter weegt ook mee dat de man beroepschauffeur is, van wie extra oplettendheid mag worden verwacht. Helemaal omdat hij in een verhoogde, zware vrachtwagen reed op een voor hem bekende, onoverzichtelijke en drukke kruising.