Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Stoet hulpverleners en collega's brengt laatste groet aan persfotograaf Ron Swart

22 september 2018, 11.15 uur
Door: · Foto: Roëlle Lanser

Een bonte stoet hulpverleningsvoertuigen trok vanochtend door Krommenie om de vorige week overleden persfotograaf Ron Swart de laatste eer te bewijzen. Zijn kist werd op een klassieke, open brandweerauto naar het crematorium aan de Zaandamse Wibautstraat gereden, waar de uitvaart plaatsheeft.

Onderweg van het uitvaartcentrum naar het crematorium kwam de stoet onder meer langs Swarts huis. "Welke hulpverlener kende hem niet?", twitterde Roëlle Lanser daags na zijn dood. En inderdaad, wie online naar condoleances zoekt, kan er niet omheen: Swart, die slechts 56 jaar oud is geworden, zal worden gemist. 

De Krommeniese wijkagenten Ron Bergman en Ben Troostheide omschrijven hem als een 'graag geziene nieuwsfotograaf', maar ook als 'betrokken wijkbewoner'. Bert Gorter, wijkagent in Wormerland, tweet dat hij hem ruim dertig jaar heeft gekend. "Als persfotograaf met respect voor slachtoffers, een mensenmens."

Behalve politiemedewerkers brengen ook ambulancepersoneel, bergers en weginspecteurs Swart vandaag een laatste groet. Weginspecteur Albert is er ook bij, zij het met lood in de schoenen. Hij zal hem herinneren als 'topfotograaf die de weginspecteurs een gezicht heeft gegeven'. "Het werk van de hulpverleners stond bij Ron voorop." 

Omdat Swart vaak foto's maakte van (de nasleep van) ongelukken, was hij ook onder bergers een bekend gezicht. "Ook wij delen het verdriet van Ron Swart", schrijft een vrachtwagenberger. "Als laatste groet rijden wij mee in de roustoet als eerbetoon aan hem #rustzacht."