Ga naar Content

Metropole Orkest is gered: "Dit is echt fantastisch"

Het Metropole Orkest krijgt de komende twee jaar een extra subsidie van 1 miljoen euro. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Hilversum springen samen bij. Directeur Jan Geert Vierkant kan het bijna niet geloven en is heel erg blij.

In mei stuurde het orkest nog een brandbrief. "Dat was ook echt nodig, want het kon zo niet langer", vertelt Vierkant. Het orkest is namelijk afhankelijk van subsidie van de overheid en die is verlaagd van 7 miljoen euro naar 3 miljoen euro. 
 
Trainen voor toppresulaten 
Dat heeft grote gevolgen. "We kunnen veel minder vaak repeteren en moeten bijvoorbeeld met maar één repetitiedag op een groot internationaal podium vlammen. Dat lukt wel een paar keer op adrenaline. Maar zo hoort het eigenlijk niet. Een orkest is een team net zoals een bij voetbal. En Ajax hoort ook elke dag te trainen, dan blijf je goed en dan kun je topresultaten behalen." 
 
Gemeente begroting
Het is het orkest nu gelukt om, in ieder geval de komende twee jaar, 1 miljoen euro extra te krijgen. Het ministerie neemt 750.000 euro voor zijn rekening, de gemeente Hilversum de rest. "Dit is voor de gemeente Hilversum best een groot bedrag. We hebben ons uiterste best gedaan in de zomervakantie om dit in de begroting te krijgen en daar zijn we hartstrikke trots op", vertelt wethouder Wimar Jaeger.
 
"Dit orkest is van dusdanige betekenis dat je het niet verloren mag laten gaan. Ze zijn gevestigd in Hilversum en het is een orkest dat 70 jaar is opgebouwd. Daar zit een DNA in wat je snel verloren kan laten gaan, maar nooit snel opgebouwd krijgt", besluit Jaeger.
Foto: ANP/Koen van Weel