Whatsapp

Alkmaar

Alkmaarse haring van Arenthals is de beste van Noord-Holland: "Ik rijd er voor om"

18 september 2018, 19.45 uur · Aangepast 19 september 2018, 14.24 uur

Apetrots is visboer Cees van Arenthals van de gelijknamige vishandel in Alkmaar. Gisteravond werd zijn haring verkozen tot beste van Noord-Holland tijdens de Nationale Haringtest.

"Wij zijn de winnaar met een waarderingscijfer van 9,5", zegt Cees van Arenthals trots. "Dit hebben we bereikt met het hele team: m'n vrouw, zoon Maikel en m'n broer. Een beloning voor veertig jaar werk!"

Visboer Cees staat met zijn viskiosk op het Geert Groteplein in Alkmaar. En de haringliefhebbers weten hem ook de dag na de winst te vinden. "Het is hier altijd druk", vertelt één van de haringhappers. "Het is gewoon de beste haring." Een ander: "Ik rijd er voor om vanuit Sint Pancras."

Lees ook: Hollandse Nieuwe vanaf vandaag weer te koop: "Heerlijk"

Het geheim voor het succes komt volgens Cees door de extra rijping van de haring. "Ik zoek bij de inkoop de haring uit die mijn klanten het lekkerst vinden en die laat ik dan nog een paar dagen extra rijpen in de koeling. Dat proef je." Daarnaast maakt hij de vis heel goed schoon: "Mensen hebben een hekel aan graten."

De Nationale Haringtest vervangt de haringverkiezing van het Algemeen Dagblad, waarvan de onafhankelijkheid in twijfel werd getrokken. Dit jaar doet een onpartijdig bureau het onderzoek onder klanten. Ook wordt er niet meer landelijk maar per provincie een winnaar gekozen. Dit omdat er grote provinciale verschillen zijn in de haring.

NH Nieuws/ Anne Klijnstra
Whatsapp