Ga naar Content
Amsterdam

Vluchteling krijgt lagere straf voor verkrachting: vader slachtoffer razend

18 september 2018, 09.38 uur · Aangepast 18 september 2018, 10.53 uur
Door: · Foto: Shutterstock

Twee jaar geleden werd de licht verstandelijk beperkte Defia (18) in een winkel aan de Amsterdamse Nieuwendijk verkracht door een Afghaanse vluchteling. Zaman S. (toen 36) werd op 18 juli veroordeeld tot twintig maanden cel; een lagere straf dan gangbaar is, omdat hij anders zijn verblijfsvergunning kwijt zou raken. De vader van het slachtoffer is woest.

Dit meldt De Telegraaf. 

De verkrachting gebeurde in 2016 in het magazijn van de winkel. Zaman S. werkte daar en Defia was aan het shoppen voor een tas. In het vonnis van afgelopen 18 juli staat hoe de man het meisje betastte, haar dwong hem oraal te bevredigen en haar verkrachtte. Hij werd veroordeeld tot twintig maanden cel. 

Leven opbouwen
De rechtbank ging niet mee in de eis van de officier van justitie om Zaman S. 24 maanden gevangenisstraf op te leggen. De rechtbank hield bij het straffen rekening met het feit dat hij zijn leven in Nederland aan het opbouwen is en dat zijn uit Afghanistan overgekomen vrouw zwanger is. Ook weegt mee dat de verkrachting twee jaar geleden plaatsvond en dat de verdachte in Nederland niet eerder is veroordeeld. Dat is ook te lezen in het vonnis. Zaman S. gaat in hoger beroep.

"Land uitgooien"
De vader van Defia, Sjonnie, vindt de straf voor de verkrachter van zijn dochter veel te mild. "Hier is geen recht gedaan. Ik word hier zo boos over. Verblijfsvergunning afpakken en het land uitgooien, zou ik zeggen. Misschien is dit in zijn land normaal, maar hier niet", zegt hij tegen de Amsterdamse krant. 

Zaman S. beweert zelf dat de seks met Defia vrijwillig was. De rechtbank geloofde hem niet en noemt het niet aannemelijk dat een 18-jarig meisje uit vrije wil seks had met een wildvreemde man die veel ouder is dan zij. "Hij heeft haar uit het niets belaagd."

Onveiligheid
Advocaat Richard Korver, die Defia bijstond tijdens de rechtszaak, zegt tegen De Telegraaf dat het al of niet verliezen van een verblijfsvergunning bij zo’n ernstig misdrijf als verkrachting geen overweging zou moeten zijn. "Deze man staat in ons land straks, onbehandeld en korter gestraft dan wanneer hij geen verblijfsvergunning had, weer op straat. De gevoelens van onveiligheid die Defia door het misdrijf kreeg, zijn door deze uitspraak eerder versterkt dan verminderd."

De dochter van Sjonnie is volgens hem voor het leven getekend. "De dader komt er zó makkelijk vanaf. Als dit ons rechtssysteem is, dan zou je haast eigen rechter gaan spelen." 

Vanwege de privacy heeft De Telegraaf de namen Defia en Sjonnie gefingeerd.