Ga naar Content

Zeer grote brand in Amstelveense kerk

De brandweer van Amstelveen is uitgerukt voor een fikse brand in de Urbanus kerk in Amstelveen. Volgens de brandweer was alleen de pastoor aanwezig in het pand toen de brand uitbrak, maar die is op tijd buiten gekomen.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de brand te blussen. Mensen die dichtbij de kerk wonen zijn geëvacueerd en ergens anders opgegevangen. Hoeveel mensen geëvacueerd zijn en waar ze opgevangen worden is nog niet duidelijk. 

Update 23:30 De brandweer heeft het sein brandmeester gegeven. 

Update 22:45 De brandweer is nog steeds bezig met blussen. De mensen die in de buurt van de kerk wonen en geëvacueerd zijn kunnen nog niet terug naar hun woning. 

Het is nog onduidelijk hoe lang het blussen gaat duren. Vertelt de woordvoerder van de politie aan NH Nieuws. De brandweer weet niet hoe lang ze nog bezig blijven met blussen. "Met een groot gebouw als deze kan dat nog heel lang duren" zegt de woordvoerder. 

Onlangs gerestaureerd
De st. Urbanuskerk is gebouwd in 1888, staat op de rijksmonumentenlijst en is ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. De kerk is onlangs nog volledig gerestaureerd. Hierbij was ook een bijzonder orgel hersteld waar morgen een openingsconcert op gespeeld zou worden. Volgens de brandweer is er geen direct instortingsgevaar voor de toren.  

De brandweer kan nog niks zeggen over de mogelijke oorzaak van de brand. 

De brandweer raadt omwonenden ramen en deuren te sluiten tegen rookoverlast, zover bekend zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.