Sport

De Geus al geplaatst voor Olympische Spelen Tokio

15 september 2018, 10.41 uur

Pro Shots / Marvin Miles
Pro Shots / Marvin Miles

BLARICUM - Windsurfster Lilian de Geus heeft zich bij de wereldbekerwedstrijd in het Japanse Enoshima verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. De regerend wereldkampioene eindigde de wedstrijd als tweede op het water waar over twee jaar de olympische zeilwedstrijden worden gehouden. Na haar succes bij de WK in Aarhus was een plaats bij de beste zeven voldoende om aan de kwalificatie-eisen te voldoen.

In de afsluitende medalrace eindigde De Geus als derde, waardoor ze nog doorschoof naar het zilver, achter de Chinese Chen Peina.

"Supertof"
"Het is gelukt! Supertof. Als het nu niet was gelukt om de selectie af te tikken was het natuurlijk ook niet een heel groot probleem geweest, maar nu kunnen we gewoon ons programma draaien zoals we dat zelf willen. En dat is wel heel belangrijk", reageerde De Geus.

Haar coach Jacco Koops was al net zo blij: "Dit geeft superveel vrijheid en dat is precies wat we willen. We kunnen nu gewoon ons eigen ding doen en mooie stappen maken." Volgens de gebruikelijke procedure wordt De Geus nu door het Watersportverbond voorgedragen aan NOC*NSF voor definitieve deelname aan de Spelen.

Van Rijsselberghe negende
Voor Dorian van Rijsselberghe is het nog niet zover. Kiran Badloe won de wedstrijd in Enoshima. Hij finishte in de medalrace als tweede en pakte meer dan genoeg punten voor het goud. Van Rijsselberghe kwam als negende over de finishlijn en sloot de wedstrijd ook af als negende.

Badloe en Van Rijsselberghe hebben een ander kwalificatietraject dat pas in het voorjaar van 2020 uitsluitsel geeft. De resultaten van drie WK's worden dan vergeleken. Van Rijsselberghe nam een voorsprong door in augustus in Aarhus de wereldtitel te veroveren, Badloe eindigde daar als tweede.