Noord-Holland

The Great Bubble Barrier wint Postcode Green Challenge

14 september 2018, 08.49 uur · Aangepast 14 september 2018, 11.21 uur

BM Fotografie
BM Fotografie

NOORD-HOLLAND - De Haarlemse ondernemer Anne Marieke Eveleens is de winnaar van de Postcode Green Challenge. In de finale wist ze de jury te overtuigen met haar revolutionair luchtbellengordijn waarmee je plasticsoep uit de oceaan kunt halen.

Deze groene innovatie, The Great Bubble Barrier, doet dit door onder hoge druk lucht door een geperforeerde buis op de rivierbodem te persen. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel plastic afval als de zwevende microdeeltjes blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het vervolgens wordt afgevangen voor recycling voordat het in zee terecht komt. 

Klimaatverandering
De 29 jarige Eveleens was één van de 845 ondernemers die een duurzaam ondernemingsplan om klimaatverandering tegen te gaan hadden ingediend. "Dat ik hier nu als winnaar sta, had ik nooit durven dromen!" Ze ontvangt een cheque ter waarde van 500.000 euro.

Lees ook: Start-ups-in-de-prijzen?

Met het prijzengeld wil Eveleens een eigen afvangsysteem voor plastic ontwikkelen en een 'Bubble Barrier' in Nederland in gebruik nemen.