Ga naar Content

Bedreigingen om 'racistische' make-up: "Ze zouden mijn kinderen iets aandoen"

Het werk van make-up artist Annemieke Tip is genomineerd voor de Make-up Awards, maar niet iedereen kan het waarderen. "Ik kreeg telefoontjes van mensen die zeiden mijn kinderen iets aan te doen."

Annemieke is nog steeds enorm geschrokken door de heftige reacties. "Bah, dit is een vorm van blackfacing, dat is  racisme", leest de Hoofddorpse voor, terwijl ze naar de reacties bij de foto op Facebook kijkt. "Nog eentje: mijn huidskleur is geen kostuum, je zou gediskwalificeerd moeten worden!"

Het gaat allemaal om een foto zie ze had ingestuurd voor de Make-Up Awards, een wedstrijd voor visagisten. Het gezicht van het blanke model is gedeeltelijk bruin geschminkt. Toen Annemieke bij de acht genomineerden bleek te zitten, werd de foto gedeeld op Facebook. Vanaf dat moment stroomden de reacties binnen. 

Bedreigingen
Het begon met een paar berichten op Facebook, waarin mensen tegen Annemieke zeiden dat ze het racistisch vonden. "Daarna kreeg ik ook telefoontjes. Ze dwongen mij om de foto te verwijderen, en als ik dat niet zou doen, zouden ze mijn kinderen iets aandoen", vertelt ze. 

Annemieke deed aangifte bij de politie. "Daarna werd ik wéér gebeld, en werd tegen me gezegd dat ze me daar gezien hadden. Ook vertelden ze dat ze wisten dat mijn kinderen alleen naar huis waren gefietst. Het was verschrikkelijk. Heel bedreigend." 

Racisme
De make-up zou racistisch zijn, maar dat was niet Annemieke haar intentie. "Ik wilde iets moois maken en het accent leggen op ogen. Daarom besloot ik om met schaduw te werken, en schaduw breng je vaak aan met bruin", vertelt ze. De touwen en het jute om de nek van het model, pasten goed bij de make up. "Ik wilde iets ruws erbij hebben, naast de zachte, kleurrijke stoffen."

Dat mensen de touwen om de nek linken aan het slavernijverleden, had Annemieke naar eigen zeggen nooit kunnen bedenken. "Absoluut niet. Ik word nu uitgemaakt voor racist, terwijl ik zelf ook getint ben," zegt de Indische Annemieke.

Blackfacing
Het Bureau Discriminatiezaken kijkt niet op van de beschuldigingen. "Er zijn veel mensen die zich erg gekwetst voelen door bijvoorbeeld een piet die zwart is geschminkt", zegt directeur Frederique Janss. "Dat kan deze opgemaakte vrouw ook losmaken."

In de reacties op de foto wordt de term blackfacing vaak genoemd, maar daarvan is volgens Janss geen sprake. "Die term wordt in de Verenigde Staten gebruikt voor blanke mensen die zich donker schminken. Vaak gaat het om een karikatuur. Bij het werk van deze make-up artist is duidelijk dat het om kunst gaat. Wel zou een toelichting bij het werk prettig zijn voor veel mensen."

Kunst
Woordvoerder Stefan Ammerlaan van de Make-up Awards laat weten dat de organisatie aandacht voor de wedstrijd op prijs stelt, maar tegelijkertijd 'betreurt dat deze discussie op gang komt'. "Uit honderden inzendingen heeft de jury acht inzendingen genomineerd waar met liefde en passie aan is gewerkt en technisch bijzonder goed zijn uitgevoerd." 

Hij benadrukt dat de make up-creaties moeten worden gezien als kunstuiting. "Het gaat om de artistieke kwaliteit Je krijgt er een gevoel bij of je krijgt er geen gevoel bij. Het is je eigen interpretatie." 

De organisatie begrijpt niet dat sommige mensen Annemiekes creatie als racistisch bestempelen: "Als wij hadden gemerkt dat ze racistische bedoelingen had met haar ontwerp, hadden we haar niet genomineerd." Bovendien wordt er ook veel op Annemiekes ontwerp gestemd. "Je ziet dat een grote groep het wel mooi vindt." 

Dat Annemieke en haar familie naar aanleiding van haar creatie worden bedreigd, noemt Ammerlaan 'betreurenswaardig'. "We hebben tegen haar gezegd dat het handig is om dat bij de politie te melden, maar voor de rest kunnen wij weinig betekenen." 

Vrijheid
Annemieke overwoog even om zich terug te trekken, maar zet toch door. "Want dat is precies wat ze willen", zegt de Hoofddorpse. Annemieke hoeft absoluut niet te winnen, maar hoopt dat deze nare gebeurtenis uiteindelijk iets goeds oplevert. 

"Het liefst wil ik dat kunstenaars hun dingen kunnen doen, zonder dat ze zich geremd voelen. Ik merk dat er steeds meer beperkingen in komen en ik hoop dat daar verandering in komt."

Foto: Annemieke Tip