Alkmaar

NL
V

Bergen heeft hoogste aandeel miljonairs in regio Alkmaar

11 september 2018, 11.39 uur · Aangepast 11 september 2018, 15.14 uur · Foto: Shutterstock

Bergen heeft met ruim 4 procent het hoogste aandeel miljonairs van de regio Alkmaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De gemeente staat echter ver verwijderd van Laren, waar met 11 procent relatief gezien de meeste miljonairs in Nederland wonen.

Hoewel Bergen lang niet de rijkste gemeente van het land is, staat ze in Alkmaar en omgeving wel dik bovenaan. Op gepaste afstand volgen Heiloo (2,2 procent), Castricum (2 procent) en Langedijk (1,5 procent). Alkmaar en Heerhugowaard tellen met 0,8 procent naar verhouding het minste aantal huishoudens met een miljoen of meer.

Het CBS neemt de waarde van het eigen huis en de hypotheekschuld niet mee.

Cijfers Nederland
Nederland kreeg er in 2016 6.000 miljonairshuishoudens bij, waarmee het totaal op 112.000 kwam. Nooit eerder hadden zoveel huishoudens in Nederland een vermogen van een miljoen of meer.

Ruim de helft van de miljonairs werkt als ondernemer, een derde van de huishoudens is al met pensioen. Van de werkenden is 20 procent actief in de landbouw, wat daarmee de grootste bedrijfstak is voor miljonairs. Ook advocaten en medisch specialisten hebben een flink aandeel.

Bekijk hier het aandeel miljonairshuishoudens per gemeente in Noord-Holland: