Ga naar Content
Noord-Holland

Test met communicerende auto's op eerste slimme weg

10 september 2018, 11.50 uur · Aangepast 10 september 2018, 16.23 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

Auto's die met elkaar en met de verkeerslichten kunnen communiceren door de zogenoemde coöperatieve adaptieve cruise control (cacc): dat moet in de toekomst mogelijk zijn op de eerste slimme weg van Nederland, de N205.

Doordat de auto's met elkaar in verbinding staan, houden ze automatisch afstand van elkaar. Zo functioneren ze als een soort treintje en weten ze wanneer hun voorganger optrekt of afremt. Met de cruise control reageert de auto sneller dan met een gewone bestuurder.

Intelligente verkeerslichten
Eerder zorgde de provincie Noord Holland al voor intelligente verkeerslichten op de N205. Die kunnen bijvoorbeeld anticiperen op de actuele verkeersdrukte en communiceren met het verkeer. Daardoor herkent het verkeerslicht het treintje en kan het mogelijk langer groen blijven, waardoor alle auto's door kunnen rijden. Ook ontvangen de auto's de tijd tot rood en groen.

Lees ook: Slimme-verkeerslichten voor betere doorstroming N201

Efficiënter
"Het verwachte voordeel van de speciale cruise control is dat wegen efficiënter gebruikt kunnen worden. Er kunnen meer auto's op een stuk weg rijden én er kunnen meer auto's door het groene licht rijden", zegt gedeputeerde mobiliteit Elisabeth Post.

De resultaten van de studie worden verwacht in november.

Bekijk hier de video van de provincie Noord-Holland over de auto's:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.