Ga naar Content
Gooi

Aantal natuurbranden in 't Gooi bijna verdubbeld

7 september 2018, 16.23 uur · Aangepast 3 oktober 2018, 14.19 uur
Door: Maarten Groeneweg · Foto: Eelko van Dijk

Afgelopen zomer hebben er bijna twee keer zoveel natuurbranden plaatsgevonden in 't Gooi. Met name het aantal heidebranden steeg sterk. Ondanks de verhoging maakt de brandweer zich geen zorgen.

De afgelopen drie maanden vonden er 41 natuurbranden plaats, voor dezelfde periode in 2017 waren dit er 22. Vooral het aantal heidebranden steeg enorm: van drie naar zestien. Het grote aantal branden is een gevolg van het extreem droge weer afgelopen zomer.

De brandweer Gooi en Vechtstreek kijkt ondanks de stijging tevreden terug op de zomer. "Ondanks de moeilijke en hete omstandigheden hebben onze mensen hun werk kunnen doen", vertelt een woordvoerder. "Onze inzet is gewaarborgd gebleven, daar zijn we trots op."

Lees ook: Natuurbrand in Hilversum legt groot stuk heide in as

Uit voorzorg rukte de brandweer afgelopen zomer met meer materieel uit dan normaal, waardoor branden eerder gecontroleerd konden worden. Ook door alertheid van burgers konden branden snel worden ontdekt, waardoor de schade volgens de brandweer meevalt. "Het aantal natuurbranden is bijna verdubbeld, maar de omvang van de brandhaarden is beperkt gebleven."

"Schade valt mee"
Natuurmonumenten bevestigt dat de schade aan groene plekke in het gebied te overzien is: "Het valt wel mee met de brandschade, omdat de brandweer snel aanwezig was." Desondanks heeft de natuur wel schade geleden: in onderstaande video van afgelopen zomer vertelt de Gooise boswachter Johan Gaal Last wat voor impact een natuurbrand heeft.

't Gooi wordt geteisterd door natuurbranden -

De brandweer maakt zich op dit moment geen zorgen over komende droge jaren. "Wij hebben deze periode goed het hoofd geboden, ondanks een verdubbeling van de branden. Daarom zien wij de toekomst met vertrouwen tegemoet."