Amsterdam

Amerikaanse slachtoffers CS danken voor hulp: "Kunnen ze niet genoeg bedanken"

5 september 2018, 12.22 uur · Aangepast 5 september 2018, 15.57 uur · Foto: AT5

Whatsapp

"Uit het diepste van hun hart" bedanken de Amerikanen die vrijdag gewond raakten door de aanslag op station Amsterdam Centraal een aantal mensen voor hun hulp en opvang. Dit blijkt uit een verklaring van de twee slachtoffers.

De Amerikaanse ambassade in Nederland heeft de verklaring van het tweetal verspreid. Ze danken de politie voor hun "snelle en professionele actie". Maar ook omstanders die te hulp schoten nadat de twee waren neergestoken door de 19-jarige Jawed S.

Lees ook: 'Jawed S. dacht aanslag niet te overleven'

De twee zeggen de politie "niet genoeg te kunnen danken voor wat ze hebben gedaan om hun levens te redden". Ook de medewerker van de informatiebalie op het station wordt genoemd. Die schoot onmiddellijk te hulp en bleef bij ze tot de eerste hulpverleners arriveerden. Verplegend en behandelend personeel uit het ziekenhuis krijgen ook veel dankbetuigingen. Maar ook de ambassade en de familierechercheurs, die zich hebben bekommerd om de families van de twee.

Lees ook: Buren over Jawed S.:"Onopvallende jongen die aan het voetballen was"

De twee Amerikanen en hun families concentreren zich nu op het herstel, zowel lichamelijk als geestelijk.

De politie gaat ervan uit dat de Afghaan Jawed S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, handelde uit een terroristisch motief. Hij was bewust naar Amsterdam gereisd uit woede over Geert Wilders en diens - inmiddels afgeblazen - cartoonwedstrijd. Volgens zijn advocaat waren de slachtoffers willekeurige voorbijgangers.

Whatsapp