Ga naar Content

Onno Hoes: 'Kijk uit naar verwarde mensen op straat'

Onno Hoes doet vandaag een oproep om niet met een boog om verwarde mensen heen te lopen, maar juist het gesprek met ze aan te gaan. Tot deze conclusie is hij gekomen met de taskforce waar hij voorzitter van is.

Schreeuwende mensen op straat, ouderen die compleet verdwaald op straat dolen of psychiatrische patiënten die voor dreigende situaties zorgen, steeds vaker krijgt de politie melding van 'verward gedrag' op straat. Oprechte interesse in deze mensen is volgens Hoes van groot belang, zo laat hij NH Nieuws weten. ''Het herstel start pas als je een arm om iemand heen slaat en recht in de ogen kijkt om te vragen of je ergens mee kan helpen''.

Verwarde personen
Zolang mensen op straat geen oog hebben voor personen die zich afwijkend gedragen, worden de problemen met ‘verwarde personen’ nooit opgelost. Dat is de gedachte achter van het 'schakelteam verward gedrag' dat vandaag hun manifest publiceerde.

LEES OOK: Cursus Eerste Hulp Bij Verwarde Personen ook naar Hoorn

Gevaarlijke situatie 
Het is volgens de burgemeester niet de bedoeling om iedereen uit te nodigen voor de koffie. ''Er zitten natuurlijk twee kanten aan, als mensen genegeerd worden kunnen ze juist gevaarlijk worden door de geisoleerdheid''. Toch snapt Hoes dat mensen hun twijfels hebben: ''Je kunt in je achterhoofd hebben ''hij kan een mes tussen mijn ribben steken''. 

Landelijk nummer
Hoes stelt voor een landelijk nummer in te voeren waar naar toe gebeld kan worden bij zorgen over verwarde mensen. Maar ook als je zelf verward begint te raken. Beluister het audiofragment voor het hele interview dat NH Nieuws had met de burgemeester over dit thema. 

Foto: ANP