Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

NS-conducteur over steekpartij op station: "Mensen renden in paniek naar buiten"

31 augustus 2018, 13.28 uur · Aangepast 31 augustus 2018, 14.33 uur

Direct nadat de steekpartij had plaatsgevonden en de politie de verdachte had neergeschoten, is vanmiddag grote paniek uitgebroken op Amsterdam Centraal. Dat vertelt een NS-conducteur die ooggetuige was aan NH Nieuws.

Volgens de conducteur, die in de westhal van het station stond, renden mensen in blinde paniek naar buiten. "Het was heel raar, alles komt ineens op je af. Mensen gunden elkaar niet de tijd om bij de poortjes uit te checken."

Lees ook: LIVE: Steekpartij op Amsterdam Centraal, politie schiet verdachte neer

De conducteur heeft vervolgens alle poortjes met een noodknop geopend, vervolgt hij. "En ik heb de politie nog geholpen met afzetten met lint."

Tekst gaat door onder video

De eigenaar van een bloemenwinkel in het Centraal Station was ook getuige van het steekincident. Hij zag van dichtbij hoe twee slachtoffers werden neergestoken en de verdachte vervolgens werd neergeschoten door de politie.

"Op een gegeven moment hoorden we een hoop paniek. Toen hoorden we de schoten van de politie en toen kwam er een derde jongen die ook gewond was bij ons de winkel in. Die zat helemaal onder het bloed. Hij liep terug de hal in en viel toen neer. Toen moesten wij ook de winkel verlaten", laat de bloemist aan AT5 weten.

De bloemist zou ook de dader hebben gezien. "De dader werd neergeschoten door de politie. Die lag later voor de HEMA. Ik heb geen idee wat voor een jongen dat was. Wij moesten snel die winkel uit en je denkt dan toch eerst aan jezelf."

Lees ook: VIDEO: Geen treinen van en naar Amsterdam Centraal door steekpartij

De man zag dat de steekpartij bij de informatie balie plaatsvond, maar waarom is ook voor de bloemist nog gissen. "Het kan iemand zijn die daar ineens ruzie kreeg, want het was precies bij het loket van de info. Of dat ze elkaar kenden en dachten: ik steek je even neer."

De politie kan ook nog geen uitspraak doen over de oorzaak van het incident en houdt alle scenario's open.