Ga naar Content
Amsterdam

Willem-Alexander overhandigt Willems-Orde aan Amsterdamse Apache-piloot

31 augustus 2018, 07.01 uur
Door: · Foto: ANP / Defensie

De 37-jarige Roy de Ruiter krijgt vanmiddag tijdens een ceremonie op het Binnenhof van koning Willem-Alexander de Militaire Willems-Orde.

De majoor, die opgroeide in de omgeving van Amsterdam, krijgt de hoogste dapperheidsonderscheiding voor zijn optreden als vlieger van een Apache-gevechtshelikopter in Afghanistan.

Hij krijgt volgens Defensie de onderscheiding "vanwege zijn beleidvol, gedreven en moedige optreden tijdens uitzendingen in Afghanistan tussen 2007 en 2009. Kenmerkend voor zijn optreden was de onvoorwaardelijke loyaliteit aan collega’s op de grond."

Lees ook: Amsterdamse Apache-piloot krijgt Willems-Orde voor heldendaden in Afghanistan

De Ruiter werkt tegenwoordig als instructeur-helikoptervlieger bij de politie in Oman. Hij verliet de luchtmacht in 2013, hij is daar nu reservist. De Ruiter diende tussen 2004 en 2009 zes keer in Afghanistan, waar hij vooral de taak had grondtroepen te beschermen.

Vier jaar geleden werd de Militaire Willems-Orde voor het laatst aan een militair uitgereikt. Toen viel Gijs Tuinman van het Korps Commando Troepen de eer toe. Naast Tuinman zijn er nog twee Ridders Militaire Willems-Orde in leven.