Ga naar Content
Noord-Holland

Slapen we echt slechter bij volle maan?

29 augustus 2018, 12.00 uur · Aangepast 31 augustus 2018, 10.14 uur
Door: · Foto: Shutterstock / NH Nieuws

Heb jij de afgelopen nachten liggen woelen, zweten en draaien in je bed? Kon je niet in slaap komen of werd je meerdere keren wakker? Dan ben je zeker niet de enige. Maar waarom?

Een van de verhalen die rondgaat is de invloed van stand van de maan. Afgelopen weekend was er volle maan, wat volgens sommigen kan zorgen voor wisselende emoties, slechte nachtrust en intense dromen.

Maar volgens slaapcoach Kees Kwakman is er te weinig wetenschappelijk onderzoek om dit te bewijzen. "Het enige wat ik kan bedenken is dat het bij volle maan wat langer licht is", zegt Kwakman. Hierdoor maakt ons lichaam minder melatonine aan, het hormoon dat ons slaap- en waakritme aanstuurt. Hierdoor denkt ons brein dat we niet hoeven te slapen. 

Gordijnen dicht
Voor wie wakker ligt bij een volle maanstand, heeft Kwakman een eenvoudige tip. "Ik zou me er niet zo veel zorgen over maken", benadrukt de slaapcoach. "Maak je slaapkamer goed donker en doe de gordijnen dicht. Dat helpt een stuk beter."

Wat volgens Kwakman ook kan meespelen, is de overgang naar nieuw slaapritme. Op vakantie gaan veel mensen namelijk naar bed zodra ze zich moe voelen en staan pas op als ze uitgeslapen zijn. "Nu zijn we weer thuis en moeten we rond de klok van zeven op, dan moeten we ons slaapritme meer vinden. Daar moet je bewust mee omgaan."

Slaaptips
Het beste voor je nachtrust is om op een vaste tijd op te staan, vertelt Kwakman. Dan doorloop je deze fases: lichte slaap, diepe slaap, lichte slaap en droomslaap. Het beste kun je in een lichte slaap wakker worden. Sta dus op een vaste tijd op en 'bereken' je bedtijd op basis van het aantal slaapcycli die je nodig hebt. Doorloop je vijf slaapcycli, dan neemt dat 7,5 uur in beslag. Rekenvoorbeeld: stel je wordt het liefst wakker rond 7.00 uur, ga dan om 23.30 uur naar bed.

Lees ook: Met deze tips kom je die plakkerige nachten wel door

Het kan wel even duren voordat je lichaam is gewend aan je nieuwe slaapcyclus. Ga dan niet wakker liggen in je bed, maar ga wat anders doen in een andere ruimte totdat je moe wordt. Zorg ook dat je voor het slapen iets ontspannends doet. Het beste is om één slaapcyclus (90 minuten) rust te pakken voordat je naar bed gaat. Dit betekent dus dat je beter niet te druk met een computer of telefoon in de weer kan zijn, stelt de slaapcoach.