Whatsapp

Zaanstreek-Waterland

Café in Zaandam ingestort na brand: 'Eigenaren wilden juist een nieuwe start maken'

28 augustus 2018, 18.10 uur · Aangepast 28 augustus 2018, 20.59 uur

Na de grote brand in café De Nieuwe Brug aan de Oostzijde in Zaandam wordt bij daglicht de treurige balans opgemaakt. Het gebouw is compleet verwoest, het dak ligt op de grond en omliggende gebouwen lopen nog steeds gevaar ook in te storten.

Rond middernacht sloegen de vlammen metershoog uit het dak van het pand. De bewoners en eigenaren van het pand waren op dat moment niet aanwezig. Er raakte dan ook niemand gewond, maar de schade aan het pand bleek na het blussen zo groot dat er niks meer van over is. 

Café in Zaandam ingestort na grote brand - NH Nieuws

Lees ook: Café in Zaandam verwoest door zeer grote brand

Op foto's is te zien dat het houten gebouw volledig is ingestort. Volgens de brandweer is de kans op instortingsgevaar bij de naastgelegen panden ook nog zeer groot. De bewoners mogen dan ook nog niet terug naar hun woning. "Ik woon in een stenen huis, dus ik mag mijn huis weer in. Maar mijn buurvrouw heeft een houten huis. Zij staat nog steeds op straat", aldus een omstander vannacht tegen NH Nieuws. 

Ook de bewoner van een historisch pand naast het café mag nog niet naar binnen. "Het kan zijn dat er nog iets gaat instorten, dus de brandweer wil het risico gewoon niet lopen", vertelt hij. 

Vakantie
Volgens de buren van het afgebrande café waren de eigenaren op vakantie. Zij zouden na de zomer juist een nieuwe start hebben willen maken. "Ze hadden het binnen net een beetje gerenoveerd en gezelliger gemaakt", aldus een buurman. "Ze konden er weer tegenaan zeg maar, en dan gebeurt dit."

Er is op dit moment nog geen contact geweest met de gedupeerden. Het is ook nog niet bekend hoe de brand is ontstaan. 

Grote brand in café Zaandam - Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Whatsapp