Haarlem

In beeld: Kustwacht en KNRM redden elf Deense schipbreukelingen op volle zee

25 augustus 2018, 21.56 uur

Kustwacht
Kustwacht

ZANDVOORT - De Kustwacht heeft foto's vrijgegeven van de reddingsoperatie van vanmiddag, waarbij elf Denen werden gered die kort daarvoor schipbreuk hadden geleden.

Toen het historische zeilschip Svartloga zo'n tien kilometer uit de kust en ter hoogte van Zandvoort water maakte en begon te zinken, sloegen de elf Denen alarm en stapten over op een reddingsvlot. 

Onmiddellijk spoedden de Kustwacht en de KNRM zich met schepen, reddingboten en een helikopter naar de plek des onheils. Daar aangekomen troffen ze het zinkende schip en de elf Denen op het reddingsvlot.  

Lees ook: Grote reddingsoperatie voor opvarenden zinkende zeilboot voor kust Zandvoort 

Een medewerker van de Kustwacht daalde vanuit de helikopter af naar het vlot, waarna hij de opvarenden begeleidde bij het overstappen op een van de aanwezige reddingboten van de KNRM. 

Arts uit helikopter
Nadat ze waren overgestapt, daalde er vanuit de helikopter een arts af naar de KNRM-reddingboot om de geredde Denen na te kijken. Ze bleken niets te mankeren. 

Uiteindelijk zijn de Denen, die met het historische zeilschip onderweg waren van Den Helder naar het Belgische Zeebrugge, naar IJmuiden gebracht. 

De Svartloga is volledig gezonken. Om het overige scheepvaartverkeer te waarschuwen voor het gezonken schip, heeft de Kustwacht de exacte locatie met een boei gemarkeerd.