Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Grote reddingsoperatie voor opvarenden zinkende zeilboot voor kust Zandvoort

25 augustus 2018, 17.09 uur · Aangepast 25 augustus 2018, 20.07 uur · Foto: KNRM

De Kustwacht en de KNRM hebben vanmiddag een grote reddingsoperatie op touw gezet om de opvarenden van een zinkend Deens zeiljacht te redden.

De Kustwacht meldt op Twitter dat het zeilschip zo'n tien kilometer uit de kust van Zandvoort ligt, en elf opvarenden aan boord had. Behalve twee helikopters en schepen van de Kustwacht is ook de KNRM met drie reddingboten aanwezig. 

Toen de elf opvarenden merkten dat hun schip water maakte, hebben ze zichzelf met een reddingsvlot in veiligheid gebracht. Vanaf dat vlot zijn ze aan boord gegaan van de reddingboten van de KRNM.

Ze maken het 'naar omstandigheden' goed en worden momenteel naar IJmuiden gebracht, waar ze zullen worden onderzocht door een arts. Het schip, dat volgens een woordvoerder van de Kustwacht 24 meter lang is, is inmiddels gezonken. Om passerende schepen te waarschuwen, wordt de locatie gemarkeerd met een boei.  

Een woordvoerder van de Kustwacht wil nog niet zeggen om welk jacht het gaat, maar uit informatie op de website marinetraffic.com blijkt dat het 24 meter lange Deense zeiljacht Svartloga voor de kust van Zandvoort ligt en rond 15.00 uur voor het laatst haar positie heeft doorgegeven. De thuishaven van het schip is de Deense stad Aarhus.

Inmiddels heeft de Kustwacht op Twitter bevestigd dat het om de Svartloga gaat.