Noord-Holland

De Peiling: Veel klachten over medicijnen

21 augustus 2018, 11.41 uur

NOORD-HOLLAND - Stugge doordrukstrips. Pillen die niet doormidden te breken zijn. Elke keer een ander doosje. Heb jij klachten over jouw medicijnen?

Gebruiksvriendelijker
Medicatie moet gebruiksvriendelijker worden. Dat concludeert ouderenorganisatie ANBO na onderzoek onder 7700 senioren. Ruim 40 procent van de ondervraagde medicatiegebruikers zegt problemen te ervaren.

Doordrukstrips
Stugge doordrukstrips waar de pillen niet uit willen worden het vaakst genoemd als klacht. Ook het doormidden breken van pillen levert problemen op.

Ander doosje
42 Procent van de ondervraagden vindt het ingewikkeld dat de verpakking van medicijnen vaak wijzigt en 16 procent zegt dat de verschillende doosjes wel erg op elkaar lijken, waardoor een vergissing snel gemaakt wordt als iemand meerdere medicijnen per dag moet nemen.

Generieke middelen
Bij bijna de helft van de ondervraagden vallen de gebruikte medicijnen onder het preferentiebeleid, wat inhoudt dat de verzekeraar alleen de goedkoopste variant van het medicijn vergoedt. Dit is meestal een generiek medicijn waar geen patent meer op zit dat door verschillende fabrikanten gemaakt wordt.

Wat is jouw ervaring?
Ben jij tevreden met jouw medicijnen of niet? Krijg jij telkens hetzelfde doosje mee bij de apotheek of wil dat nog wel eens verschillen? We horen graag jouw ervaringen!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl.