Ga naar Content
Noordkop & Texel

Rouwende kat neemt knuffelend afscheid van trouwe vriend

20 augustus 2018, 16.20 uur · Aangepast 20 augustus 2018, 16.35 uur
Door: · Foto: Dierenambulance Den Helder - Hollands Kroon

Toen medewerkers van de dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon vrijdag een overleden hond kwamen ophalen bij zijn baasje, waren ze getuige van een ontroerend schouwspel. De kat kroop dicht tegen de dode viervoeter aan en bleef zo minutenlang zitten.

Vrijwilligers Kate en Caroline kwamen de hond ophalen om naar het crematorium te brengen, toen ze doorhadden dat de kat nog afscheid wilde nemen. 

Op de Facebookpagina van de dierenambulance schrijft Kate ontroerd te zijn door het afscheid van tussen de twee dieren: "Ik ben veel tegengekomen op het gebied van rouwende dieren, maar deze bracht tranen in mijn ogen." 

Kunnen katten rouwen? 
Dat katten echt rouw kennen, erkent ook kattengedragsdeskundige Sabine de Breij van Troublecat uit Alkmaar: "Mijn advies is vaak ook als een dier overlijdt, neem een overleden dier mee naar huis zodat de andere dieren afscheid kunnen nemen."

Dit betekent echter niet dat alle katten verdrietig zijn als een ander huisdier in huis doodgaat. "Sommige dieren lijken geen interesse te tonen in het overleden dier, terwijl anderen wekenlang van slag blijven", zegt De Breij.

Mocht je merken dat jouw huisdier in rouw is door een sterfgeval, dan geeft de De Breij het volgende advies: "Geef je huisdier net wat extra aandacht en speel veel met je dier."