Ga naar Content
Schiphol

Te koop aangeboden: onderdelen KLM-Boeing 747-400

14 augustus 2018, 12.00 uur · Aangepast 14 augustus 2018, 12.22 uur
Door: · Foto: AELS + NH Nieuws/Doron Sajet

Wie altijd al de deur van een KLM-Boeing 747, de business class-stoelen van een American Airlines-Boeing 757 of een heel slaapvertrek voor stewardessen van een Air France-Airbus A340 had willen hebben, heeft geluk. Vliegtuigontmantelaar AELS uit Twente veilt vliegtuigonderdelen van onder andere twee Boeing 747's van KLM die kortgeleden nog vlogen voor de maatschappij.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Je kunt het zo gek niet bedenken of er kan op worden geboden bij AELS: niet alleen een deur van zo'n 747 wordt te koop aangeboden, maar ook op een 'winglet' (het uiteinde van de vleugel), stoelen, ramen en cockpitonderdelen zoals het stuur kan worden geboden. De opbrengst van de cockpitvoorwerpen wordt gedoneerd aan goede doelen.

Lees ook: Afgedankte Boeing 747 van KLM geland in Twente

De twee Boeing 747's landden in het afgelopen jaar op Twente na meer dan een kwart eeuw voor KLM te hebben gevlogen. Alle Jumbo's bij KLM worden vervangen door zuinigere toestellen zoals de Boeing 787 Dreamliner en Airbus A350. KLM heeft nu nog 12 Boeing 747's, waarvan de laatste in 2021 voorgoed vertrekt.

Bouw je eigen camper
Naast de twee 747's worden er ook nog onderdelen van andere passagierstoestellen geveild. Zo kan er geboden worden op een deur/trap-combinatie van een Fokker 50, motoronderdelen van een Airbus A340 die volgens de verkoper prima omgebouwd kunnen worden tot een gezellige tuinhaard en een complete container met slaapplekken voor het cabinepersoneel. Ook voor de slaapplekken heeft AELS een suggestie: "Idee: bouw je eigen camper?"

Op de voorwerpen kan alleen online geboden worden, er zijn geen bezichtigingsdagen. Kopers kunnen hun aanwinst op 31 augustus en op 1 september op de luchthaven van Twente in Enschede komen ophalen.