Haarlemmermeer

Initiatiefneemster lifeguards Toolenburgerplas: "Gemeente ziet toezicht meren toch niet zitten"

9 augustus 2018, 16.59 uur · Aangepast 10 augustus 2018, 13.46 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente Haarlemmermeer staat volgens initiatiefneemster Monique Siemeling niet achter de plannen voor vrijwillig toezicht rondom plassen en meren. Ze hadden in een eerste gesprek wel aangegeven dat ze best wilden meedenken en daar waar ze konden ook wilden helpen, maar dit aanbod veegden ze afgelopen week van tafel.

Siemeling is teleurgesteld in het nieuwe standpunt van de gemeente, maar zet haar plannen toch door. De gemeente gaf dinsdag in een tweede gesprek met haar namelijk aan dat ze zich er wel over wilden buigen, maar slechts wanneer de zaak aangeleverd zou worden bij de jaarlijkse evaluatie. Dit was niet wat Siemeling had willen zien, aangezien ze vindt dat haar zaak juist individuele aandacht verdient. 

Lees ook: Eerste vrijwilligers voor toezicht bij Toolenburgerplas opgeleid

Woordvoerder Petra Faber laat weten dat de gemeente positief staat tegenover het initiatief van Siemeling, maar dat zij graag concrete punten op papier willen zien over wat er in de ogen van de initiatiefneemster moet veranderen. "Dan kunnen we kijken of we die punten kunnen faciliteren, zoals het regelen van bijvoorbeeld een hoge badmeesterstoel."

Reanimatiecursus
De eerste stappen voor het opleiden van vrijwillige toezichthouders heeft Siemeling deze week gezet. Zo is er een AED-reanimatiecursus gegeven en volgen er binnenkort diverse opleidingsavonden.

De Hoofddorpse geeft aan dat ze meer vrijwilligers kan gebruiken. "Door de blauwalg en de weersverwachtingen gaan we deze zomer waarschijnlijk niet meer starten met de toezichthouders, maar in het voorjaar wil ik met minimaal vijftig mensen beginnen."

Het burgerinitiatief voor toezicht bij meren en plassen in Haarlemmermeer is vorige maand gestart kort nadat een jongetje van vier verdronk in de Toolenburgerplas in Hoofddorp.