Ga naar Content
Noord-Holland

Geen problemen verwacht met dijken bij hevige regenval

7 augustus 2018, 15.24 uur · Aangepast 8 augustus 2018, 09.04 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

De verwachte hevige regenval zal geen problemen geven voor de dijken in onze provincie. Dat verwacht zowel het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) als Hoogheemraadschap van Rijnland. Uit voorzorg werden de afgelopen weken honderden kilometers aan dijken gecontroleerd.

"We hebben in anderhalve week ruim 500 kilometer te voet gecontroleerd", vertelt Marko Cortel van het HHNK. "We hebben op sommige plekken wel wat scheurtjes geconstateerd, maar we maken ons geen zorgen."

Lees ook: Hitte verdreven door fikse buien: "Lokaal kans op wateroverlast"

De 20 tot 30 millimeter neerslag die op sommige plekken kan vallen, maakt ze bij het het Hoogheemraadschap niet zenuwachtig. "Zeker als er in korte tijd een klap regen valt, dan verdampt driekwart eigenlijk direct weer." De kleine scheurtjes die de inspecteurs ontdekt hebben zullen zich overigens snel zelf weer herstellen. "Dat is het mooie van klei, dat kneedt zichzelf weer samen als er water bij komt", aldus Cortel.

Blauwalg
Hoewel de verwachte regen voor agrariërs nog niet heel veel zoden aan de dijk zet, denkt Cortel wel dat de temperatuurdaling en de neerslag de waterkwaliteit een boost gaan geven: "De blauwalg zal deels verdreven worden."