Ga naar Content
Sport

Goud voor Paulis en Keijser bij EK roeien

5 augustus 2018, 13.17 uur · Aangepast 5 augustus 2018, 16.05 uur
Door: · Foto: Ilse Paulis en Marieke Keijser

GLASGOW Op de laatste dag van het EK roeien in Glasgow heeft de lichte vrouwen dubbeltwee met Ilse Paulis en Marieke Keijser goud gewonnen.

De 21-jarige Keijser en de vier jaar oudere Paulis namen halverwege de race over de roeibaan in Glasgow de leiding. Ze hielden hun voorsprong vast tot aan de finish. Ze hadden ruim een seconde voorsprong op de Poolse vrouwen die het zilver pakten. Het brons ging naar Zwitserland.

Paulis pakte twee jaar geleden olympisch goud met Maaike Head in de boot. Het leverde de twee roeisters eind 2016 de titel Sportploeg van het Jaar op. Head stopte daarna met roeien omdat ze de voorkeur ging geven aan de opleiding chirurgie. Paulis kreeg de ruimte om haar co-schappen te lopen en belandde daarna met toptalent Keijser naast zich in de boot, een nieuw gouden duo. 

"Nu vol voor WK"
Veel tijd om samen te trainen had het nieuwe duo niet, omdat Paulis tot voor kort druk was met haar coschappen lopen. "Het was in mijn eentje een lange winter, al had Ilse het waarschijnlijk nog zwaarder dan ik", zei Keijser bij de NOS. "Maar we hebben een doel, dat hield ik mezelf steeds voor ogen." Ze wil met Paulis over twee jaar in Tokio olympisch kampioen worden. "Ik ben heel trots dat we dit al voor elkaar hebben gekregen", aldus Paulis. "Om met een nieuwe dubbel meteen Europees kampioen te worden, is heel bijzonder. We gaan nu vol voor het WK, dat wordt weer een nieuwe uitdaging."

Op het EK in Glasgow kwalificeerden Keijser en Paulis zich als eerste voor de finale, waarin ze onder anderen de Roemeense wereldkampioenen Ionela-Livia Cozmiuc en Gianina-Elena Beleaga troffen. Roemenië greep in de finale net naast de medailles (vierde).

Op de eerste finaledag van de EK in Glasgow had de Nederlandse roeiploeg vijf medailles gepakt: twee keer zilver en drie keer brons. Keijser en Paulis zorgden zondag voor het eerste goud.

Foto: