Noord-Holland

Dossier Fonteinkruid | De Provincie: "We houden het beheersbaar zolang het nodig is"

6 augustus 2018, 11.00 uur · Aangepast 6 augustus 2018, 14.22 uur

Robbert Bianchi

NOORD-HOLLAND - De afgelopen twintig jaar zijn de Noord-Hollandse randmeren een stuk schoner geworden. Daardoor zijn de waterplanten flink gaan groeien. Eén plantje heeft zich wel heel hard ontwikkeld: het fonteinkruid. De provincie heeft samen met de betrokken partijen een plan gemaakt om de situatie beheersbaar te houden.

Tien afleveringen
Niet eerder was de explosie van waterplanten zoals het fonteinkruid zo erg als dit jaar. Omdat het funest is voor watersporters, reddingsbrigades en jachthavens, duikt NH Nieuws tien dagen lang diep in de materie.

Tot grote ergernis van veel watersporters worden de randmeren elke zomer meer en meer overwoekerd door het sliertige onkruid. De blauwalg mag dan zo goed als verdwenen zijn, een nieuwe plaag maakt zich meester van de watergebieden in Noord-Holland.

Er moet iets gebeuren, daar is iedereen het wel over eens. Maar een oplossing is niet zo simpel. Er wordt elke jaar gemaaid en elk jaar komt er weer meer fonteinkruid voor terug. Gaat deze spiraal ooit doorbroken worden, is er nog hoop voor de watersport? Volgens provincie is situatie beheersbaar en komt het op termijn allemaal goed.

Korte en lange termijn plannen
"Voor de waterkwaliteit is het goed dat de waterplanten toenemen. Tegelijk wil je ook dat de mensen kunnen varen, dat de havens bereikbaar zijn en dat de reddingsbrigades zonder hinder kunnen uitrukken", vertelt gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord Holland aan NH Nieuws.

Volgens hem wordt het probleem beheersbaar door betere informatie en meer te maaien. Op de lange termijn zal er ook meer water verdiept worden. Uiteindelijk zal het minder lastige kranswier de overhand krijgen en zal deze het fonteinkruid verdrijven.

NH Nieuws publiceert tien dagen lang dagelijks een reportage over alle facetten van het fonteinkruid. Niet alleen gaan we dieper in op alle gevolgen van het probleem, ook de oorzaken en mogelijke oplossingen komen aan bod.

Kijk hier naar aflevering 1: De KNRM
Kijk hier naar aflevering 2: De Zeilers
Kijk hier naar aflevering 3: De Zwemmers
Kijk hier naar aflevering 4: De Windsurfers
Kijk hier naar aflevering 5: De Opruimers
Kijk hier naar aflevering 6: De Jachthavens

De dronebeelden zijn gemaakt door Skillshot Aerial Cinematography en The Broadcaster.