Alkmaar

NL
V

Zeven jaar cel voor moordpoging op ex-schoondochter

2 augustus 2018, 14.01 uur · Aangepast 2 augustus 2018, 20.38 uur

De 78-jarige Gerhard B. uit Elburg is vandaag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot zeven jaar cel voor de moordpoging begin dit jaar op zijn ex-schoondochter.

De ex-schoonvader kon de echtscheiding van zijn zoon met de vrouw niet verkroppen en vond dat hij moest ingrijpen. Hij wachtte haar op bij haar woning in Heerhugowaard, schoot in haar mond met een luchtdrukwapen en stak haar meermalen met een mes, in arm, hals en borst.

De vrouw overleefde de aanslag doordat gemeentemedewerkers toevallig in de buurt waren, gegil hoorden en tussenbeide sprongen. Meerdere buurtbewoners waren getuige van de aanval.

'Enige uitweg'
B. heeft wisselend verklaard over zijn daad. In eerste instantie vertelde hij dat hij bang was dat zijn zoon zijn ex iets zou aandoen. Later zei hij dat hij bang was dat zijn zoon en zijn vrouw zelfmoord zouden plegen door alle ellende rondom de scheiding. De enige uitweg leek daarom voor hem het doden van zijn schoondochter die in zijn ogen de oorzaak van alle ellende was.

De advocaat van de verdachte pleitte eerder voor vrijspraak wegens psychische overmacht. Maar daar ging de rechter uiteindelijk niet in mee. ''Er is inderdaad gesproken over suicide maar dat is nooit zo concreet geworden dat die vrees er echt was voor de man. Hij had dit niet hoeven doen'', aldus persrechter Gerda van Dijk.   

Lees ook: Zoon dader familiedrama Heerhugowaard: "Het is verschrikkelijk dat hij dit heeft gedaan"

De vrouw heeft vier minderjarige kinderen, onder wie een gehandicapte zoon. Het was de vrees voor de gezondheid van deze kwetsbare kleinzoon, waardoor de man tot zijn daad kwam, liet zijn advocaat tijdens de behandeling eerder deze maand weten. 

Smaad
De man is ook veroordeeld voor smaad, omdat hij het waarom van zijn moordpoging in een brief heeft beschreven. Zijn zoon heeft de brief aangevuld. Deze is verzonden naar buurtbewoners, kranten en instanties. In de brief stond onder meer waarom B. vond dat zijn voormalig schoondochter en haar moeder vermoord moesten worden.

Volgens Owen Bosvelt, de zoon van de verdachte, had zijn vader al rekening gehouden met deze flinke straf. ''Het komt niet als een verrassing. Het zal wel wennen zijn dat hij na 78 jaar nu in de gevangenis moet zitten. Maar hij accepteert dat het zo gaat. Hij slaat zich er wel doorheen.'' 

Lees ook: Justitie eist zeven jaar cel voor moordaanslag op ex-schoondochter: "Ik beschermde mijn familie"

Telemedia BV